ТОП ЕКСПЕРТ АЛАРМИРА: След дъждовете ни налазва смъртоносна напаст! За секунди влизаш в болница

Тази година пролетта малко закъсня. Така че пикът на кърлежите предстои.

Това заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че и тази година в центъра пристигат на ден до 50 души, ухапани от кърлежи.

Ето какво посъветва Тодор Кантарджиев:

Как да се предпазим от кърлежи? Като избягваме места, където има некосени треви – междублокови пространства, градинки. Не водим там децата и кучетата си.

Колкото по-рано се свали кърлежа, толкова по-добре. Кърлеж, свален до 12 часа, не може да зарази човека. Ако обаче е бил на нас повече от това време, има риск.

Две групи болести са разпространени от кърлежите – чести и редки болести. Особено в провинцията кърлежите от селскостопански или диви животни, хората, които свалят кърлежите от тях, да ползват предпазни ръкавици! Опасните заболявания са хеморагичните трески. Иначе в градовете можем да се заразим (изследваме по 20-50 кърлежа на ден). Женските кърлежи (около 30%) носят лаймска болест, носят също ерихия, анаплазмоза.

Кърлежът обикновено носи повече от една бактериална инфекция. И когато се свали кърлежът от тялото и мястото се почисти, човекът трябва да вземе антибиотик. Наричаме го „екстрена профилактика“. Защото по този начин няма нужда да се изследваме и да развием инфекции.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *