Тревога! Река Дунав драстично се покачва

Река Дунав в българския участък продължава да се повишава. Днес при Русе нивото й е 651 см, като в утрешния ден се очаква сутринта да стигне 680 см, а в следобедните часове да прехвърли 7 метра. Засега няма опасност за населението, съобщиха от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав, пише БГНЕС.

Оттам обясниха, че при Ново село от снощи се наблюдава задържане на едно и също ниво, около 11 000 куб.метра в секунда, което се очаква да дойде при Русе до ден-два. Повишаването на водните стоежи се дължи на топенето на снега в Западна и Средна Европа и на пълноводието на сръбските реки. Тъй като реката е по-широка в българския участък, изпускането на сръбския хидровъзел „Железни врата“ заради пълноводните притоци на Дунава не създава сериозни притеснения.

В Русе ще бъде обявена първа степен на готовност – повишено внимание, която важи при нива между 680 и 750 см. Следващата степен е между 750 и 800 см, когато се извършва денонощно наблюдение, а третата е над 8 метра – опасност от преливане. Прогнозите в следващите дни са постепенно нивата да се нормализират.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *