ТРИЧАСОВА ЖИВОТОСПАСЯВАЩА ОПЕРАЦИЯ! Отстраниха далака на 12-г. момче, паднало от тротинетка

12-годишно момче пострада тежко при падане от тротинетка. Животът му е спасен в хирургия на благоевградската болница, където е прието миналата нощ с вътрешен кръвозилив от разкъсан далак.

Нелепият инцидент станал завчера. Ученикът  се возил с тротинетка в квартал „Струмско“, загубил равновесие и паднал силно по гръб. От  удара на гръбнака изкарал въздуха си от белия дроб. Момчето съобщило на баба си, че не се чувства добре, и тръгнало към кв. „Запад“, където живее, но в района на автогарата му прилошало и колабирало.

Незабавно около 19,00 часа е прието в спешно отделение на МБАЛ – Благоевград. След лекарския преглед и извършени изследвания е установено, че има сериозно нараняване, кръвозилив в корема.

„Касае се за животозастрашаващо състояние, в този случай бързата лекарска намеса е решаваща”, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

Болничният директор поясни: „Момчето е прието, след като колабирало на улицата, имало е оплаквания от болки в корема. Диагнозата е поставена своевременно при изследването в образна диагностика. Критичното състояние при детето е овладяно след тежка тричасова операция, извършена от четиричленен лекарски екип – д-р Копанаров, д-р Икономов, д-р Николова и анестезиолог. Момчето остава под активно наблюдение от специалисти в реанимация на благоевградската болница. Руптурата /разкъсването/ на този орган се получава от силен удар, по време на спорт или при падане, както е в конкретния случай. Ако разкъсването не се възстанови навреме, може да се развие животозастрашаващо кървене и да настъпи фатален край”, поясни д-р Митев. Той допълни, че органът е лесно раним и ударите в областта на корема не трябва да се подценяват.

Това е вторият случай с пострадало дете само за 24 часа, прието в хирургия на благовеградската болница. 10-годишно момче е прието с мозъчно сътресение, след като наранило по невнимание главата си по време на игра в училище.

СЛАВА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *