Туристите изчезнаха от Банско! Хотелиери и ресторантьори затварят

Изключително слаб месец отчитат хотелиерите и ресторантьорите в Банско. Въпреки атрактивните цени, които са обявили с до 60% отстъпка в сравнение със зимния сезон, туристи няма. Не се очертава висока заетост в зимната ни столица и до края на месеца, а резервациите са много малко. Според повечето местни хотелиери към момента има заетост само в големите хотели, където предлагат изключително атрактивни цени за почивки на база ол инклузив.

„Моето впечатление е, че този юли, за разлика от предишната година, е по-слаб. Коментирам каква е ситуацията в хотели като нашия. Колеги споделят, че има групи, които идват организирано и ползват преференциални цени, но, общо взето, моето наблюдение е, че този юли е много по-слаб от миналогодишния – каза Янка Рахова, бивш председател на Съюза на хотелиерите в Банско, собственик на хотел и един от първите хотелиери в курорта, и допълни: През уикендите положението е същото, няма разлика, туристите са малко. Няма хора, които да са дошли тук на почивка. В момента преобладаващата част на нощувките е от такива туристи, които пътуват за Гърция или се връщат от там и отсядат в Банско да пренощуват, но и те са единични случаи. Може би някой от големите хотели, тези които работят на база ол инклузив, са по-пълни. Такъв тип настаняване е предпочитано от много македонци. Там горе-долу вървят нещата. Няма и засилен интерес от  групата на българските туристи, които предпочитат да си резервират почивката предварително за отпускарския сезон. Интерес за резервации до края на юли почти няма. Към момента повече се резервира за август месец, мисля, че тогава се очертава по-силен сезон”, каза Янка Рахова. Тя допълни, че към момента цените не само са ниски, но и всеки в бранша гледа да направи и предложи изгодни пакети, на които те са още по-ниски, но и това засега няма ефект и не повлиява на интереса на туристите за почивка в Банско.

„Не знам каква е причината. Може би предпочитат други дестинации. Аз лично го отдавам на това, че досега времето не беше стабилно и не беше подходящо за планински пешеходен туризъм, който е главният тук. Теоретично това, което съм забелязала през годините специално за лятото, втората половина на юли до към средата на август, има най-много туристи, другите периоди са рехави. Тази година забелязвам, че август е по- добър и първата половина на септември също има доста резервации”, допълни Рахова.

Подобно е положението и при ресторантьорите, които също отчитат много по-слаб месец в сравнение с миналата година.

„Поне по тази улица миналата година имаше много повече хора, поне имаше движение. Сега няма никого. По хотелите не знам как е. Може би там има някаква посещаемост, а туристите може да правят излети в планината и да не се разхождат из града. Специално този месец за нас е много слаб и ако продължи така,  положението не е никак добре, дори бих казала много  лошо. Не знам дали ще успеем  да да си покрием дори разходите за наем, камо ли за заплати. Сега разчитаме на оборот от работници, местни и персонал по хотелите”, коментира Румяна, собственичка на заведение на пешеходната ул. „Пирин“.

По иначе почти целогодишно оживената улица туристите в момента наистина ги няма. Като цяло преминаващите по нея са местни или служители в целогодишно работещите магазинчета и заведения. Някои от собствениците на търговски обекти пък използват слабия сезон за ремонти или разширяване.

От туристическия бранш очакват да започне раздвижване в началото на август, когато стартира и джаз фестивалът. За тогава има и най-много резервации.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *