Тъжната изповед на един петричанин

Альоша Стоянов е от Петрич. Преди пет години му отрязали единия крак вследствие на заболяване, което развил през годините, когато е бил товарач в бившия Промишлено-аграрен комплекс. Година по-късно останал пълен инвалид, отрязали му и другия крак. В момента 73-годишният старец изкарва прехраната си, като проси пред ГУМ – Петрич.

Альоша Стоянов обаче идва с кола на работното си място. Комбито, синьо на цвят, марка „Фолксваген Голф“, което шофира синът му, го оставя всеки божи ден пред централната му стоянка, запазена единствено за него. Альоша Стоянов казва, че това е, защото се придвижва до центъра на града с количката, която изисква много труд с ръцете.

„Прося, защото искам да си купя електрическа количка. С нея ще стигам по-лесно до центъра от мястото, където в момента живея“. Той се е амбицирал да събера достатъчно пари, с които да облекчи моментното си състояние на пълен инвалид. Признава, че милосърдни петричани и гърци му оставяли жълти стотинки в купичката, но той не се отчайва, тъй като смята да постигне желаната от него придобивка – електрическа инвалидна количка.

Съпругата му починала, а веднага след смъртта й той претърпял операция по ампутирането на крака му вследствие на преживения стрес и от диабета, което развил след пенсионирането си от бившето ТКЗС.

„Поне пет или шест пъти досега съм падал от количката и никой не ми е помагал. Едва сутринта синът ми, когато идва при мен, ме изправя на нея“, казва той и допълва, че тя му струва 100 лв. и е купена на черно. Сега обаче проси, за да може да се снабди с по-модерна – електрическа.

За 25-годишен труд като товарач 73-годишният мъж взема пенсия от 145 лева.

ВЕНКО СТЕФАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *