Увеличават от 8 на 10 такситата, които може да притежава един собственик в Сандански

Увеличават oт 8 на 10 броя такситата, които може да притежава едно лице или фирма в община Сандански. Това реши временната комисия по транспорт към Общинския съвет с председател инж. Димитър Димитров на свое заседание, свикано по настояване на превозвачите.

Максималният допустим брой на такситата в общината остава 120, тези цифри могат да се променят единствено с решение на местния парламент. На заседанието присъстваха петима от собствениците на фирми за таксиметрова дейност, сред тях бяха Кирил Пехливанов, Васил Стойков, Георги Станишев, Емил Запрев и Стоян Грозданов. В залата присъстваха съветниците Илия Георгиев, Румен Пачов, Костадин Станоев, председателят инж. Д. Димитров, зам. кметът Георги Трайков, експертите по транспорт към общината Евгени Александров и Васил Панайтов.

Инж. Д. Димитров обяви, че проекторешението се внася за утвърждаване в Общинския съвет и то е на база направени промени в Наредбата за реда и условията на таксиметрова дейност. Разрешителните за местостоянка се издават със заповед на кмета Кирил Котев. Превозвачът се уведомява от община Сандански в рамките на 30 календарни дни за изтичане на срока на издаденото разрешително, което е валидно за една календарна година. Мястото, за което е издадено разрешително, се освобождава с отнемане на разрешителното и изтичане на лиценза. Право да получи освободеното място има следващият по списък.

Собствениците на таксита при смяна на регистрация или пререгистрация на автомобила си, или при покупко-продажба на нов автомобил са длъжни в срок от 3 дни да уведомят общината.

Всички тези промени в наредбата се правят в полза на таксиметровите превозвачи, заяви инж. Д. Димитров. Първоначално собствениците на таксита се обявиха против ограничаване броя на таксиметровите автомобили. Но стана известно, че такъв е законът и е задължително в наредбата да бъде записан максимален брой на таксиметрови автомобили и до колко има право да регистрира собственик на фирма.

В момента в община Сандански са издадени 103 разрешителни за таксиметрови автомобили, като 17 от тях не са заети. 53 са таксиметровите превозвачи. Таксата за издаване на разрешителни е в размер на 300 лева за всяка кола.

ЛИДИЯ МАНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *