Уволниха зам. началника на РУП – Гоце Делчев Петър Пелтеков, премълчал, че двама негови подчинени са му братовчеди

Зам. началникът на РУП – Гоце Делчев Петър Пелтеков бе уволнен заради конфликт на интереси. Случайно или не, в продължение на две години той е пропуснал да подаде декларация, че двама негови братовчеди работят като полицаи. Става въпрос за служителите Крънчев и Попов, които са му били подчинени като шеф на Криминална полиция. Тъй като са били в йерархична зависимост помежду си, той е бил длъжен да отрази този факт в декларация за конфликт на интереси, но не го е направил. Това е установила проверка на Инспектората на МВР, която започнала по сигнал преди няколко месеца.

Това е тежко нарушение по смисъла на Закона за МВР, за което се предвижда уволнение, и то е факт“, заяви директорът на ОД на МВР – Благоевград ст. комисар Николай Хаджиев.

Двамата братовчеди на Пелтеков напуснаха РУП – Гоце Делчев през юли и се преместиха на работа в Гранична полиция. Междувременно стана ясно, че проверката на Инспектората спрямо началника на РУП – Банско Иван Попов е приключила без сътресения поради липса на открити нарушения.

Проверката беше по сигнал, че полицейският шеф прикрива шофьор, причинил катастрофа в местността Предел. Това твърдяха близките на пострадалата Надежда Георгиева до главния секретар и полицейския инспекторат. Според сигнала виновният шофьор Стефан Атанасов бил осъден да изплати обезщетение от 80 000 лв. на жената, която след инцидента се обездвижила. Той бил търсен на адреса си по лична карта в разложкото село Баня от частния съдебен изпълнител, при когото е образувано делото за събиране на вземанията. Близките обаче уведомили кварталния инспектор, че той живее и работи в Банско.

В сигнала се посочва още, че в РУП – Банско е постъпила жалба от Надежда Георгиева срещу лицето Стефан Атанасов с вх. №379400-835/2017 по описа на РУП – Банско. Същата жалба е пусната и в РУП – Разлог с вх. № 331000-310/2017, а преписката в Районна прокуратура е под № 35/2017.

В хода на проверката началникът на РУП – Банско отговаря, че това лице не е жител на град Банско и връща преписката на РУП – Разлог, които преустановяват издирването му.

Близки на пострадалата в ПТП-то твърдяха, че издирваният Стефан Атанасов не само живее в Банско, но и работи в цеха за закуски в курортния град, който бил на полицейския шеф. Те дори направили клип, който изпратили до Инспектората на МВР. Закусвалнята се оказа собственост на фирма „Йони Джи“, която е регистрирана през 2012 г. с капитал от 2 лв. и се управлява от 63-годишната банскалийка Анастасия Попова.

Проверката на инспектората приключи без констатации за нарушения и гл. инспектор Иван Попов бетонира шефското си място.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *