УЖАС! Самолет се приземи аварийно на канадско летище, разпадна се двигателя

Airbus A380 на френската авиокомпания Air France се приземи аварийно на канадското летище Гуус Бей, след като по време на полет получи тежък отказ в един от четирите си двигателя. Няма пострадали при инцидента.

Машината с регистрация F-HPJE е изпълнявала полет AF66 от парижкото летище Шарл дьо Гол до Лос Анджелис. На височина от 11 000 m, докато самолетът е на около 350 km югоизточно от столицата на Гренландия Нуук, двигател номер 4 (най-външният на дясното полукрило) се е разрушил, пише пик.

Снимките, които са направили пасажерите в полет показват, че от двигателя GP7200 липсва първата степен на ниско налягане, както и голяма част от кожуха на двигателя. Има повреди и по пилона. Имало е и теч на хидравлична течност. Пасажерите разказват за сериозни вибрации, веднага след разрушаването на двигателя.

Два часа по-късно, самолетът успешно се е приземил на летището Гуус Бей в канадската провинция Нюфаундленд. Води се разследване, а пасажерите очакват самолети на Air France, които да ги отведат в Лос Анджелис.

Пострадалият самолет има сериен номер 052 и е доставен на Air France през май 2011 г., а е извършил първия си полет година по-рано. Машината се задвижва от четири GP7200, производство на Engine Alliance (джойнт венчър между General Electric и Pratt & Whitney).Инцидентът напомня за полет QF32 на Qantas от ноември 2010 г.

При излитане от Сингапур се разруши една от степените на двигател номер 2, което предизвика сериозни повреди по машината, която се приземи аварийно без пострадали. Тогава обаче инцидента стана с двигател Rolls-Royce Trent 900.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *