УНИКАЛЕН РИБАРСКИ РЕКОРД! Благоевградският певец Д. Борумов улови 15-килограмово сладководно чудовище от Магическите гьолове

Освен с ловните си подвизи през този сезон, 44-та  ловно-рибарска дружинка в Селище ще може да се хвали навред с уникален рекорд в риболова, поставен от благоевградския музикален изпълнител Димитър Борумов, който улови рекордно голяма щука на гьоловете в местността Магията по поречието на река Струма. 15-килограмовото сладководно чудовище измъчило Димитър, който е запален рибар още от дете, но никога не е улавял на въдицата си толкова огромна риба.

Той разказва развълнувано за приключението в сряда, с което „гръмна от упор“ местните рибари и ги провокира още по-често да посещават Магическите гьолове с надежда късметлийската слука да ощастливи и тях:

„От 20 години работя като певец в оркестъра на известна благоевградска механа и дори не мога да се докосна до спокоен начин на живот. Ежедневието ми е изпълнено с динамика, напрежение и контакти с различни хора, а това неминуемо натоварва психиката. Добре че риболовът ми е хоби от дете и съм си намерил подходящо занимание, което ме отърсва от стреса, който натрупвам. Мога да твърдя, че това ми е любимото занимание – да хвърлям въдицата и да чакам, а през това време не мисля за нищо, оставям се на природата да ми въздейства и да изчисти негативните мисли, които създават злободневните битови проблеми.

В сряда имах свободно време и с един от най-добрите ми приятели Георги Сухарев, който работи в сферата на строителството и е ловец, отидохме за риба на гьоловете в местността Магията, където се срещат каракуди, сомове и щуки. Когато се събудих сутринта, нямах усещането, че нещо по-различно ще ми се случи в този ден, но моят другар Гошката ми каза: „Митко, да знаеш, че днес ако отидем за риба, ще хванем нещо голямо“. Разбира се, той се шегуваше, за да ме запали да прекараме свободния си ден на гьоловете, но ето че е имало някакво предсказание в думите му.

В 11:30 на обяд заложихме въдиците, като за стръв ползвахме малки каракуди, но големите риби са много хитри, имат силни инстинкти за самосъхранение и не се хващат лесно. Към 16:30 часа, когато вече събирахме багажа да си тръгваме, изведнъж съзряхме нещо голямо да подскача над повърхността и да се пльоска обратно във водата, и това ни зариби още повече да чакаме, притаили дъх, за да не уплашим рибата. А тази нереално голяма щука си е търсила храна наблизо и явно си е похапвала малки рибки, неподозирайки, че две от тях са нашата стръв. Когато клъвна, аз веднага подскочих, без да имам представа с какво си имам работа. Започнах бързо да навивам макарата, но в този момент усетих голямо съпротивление, вече предполагах, че нещо доста голямо се е закачило на въдицата ми. Това просто е момент за един запален риболовец, аз дърпах рибата навън, тя се дърпаше с всички сили назад и се опитваше да се освободи, опасността да ме повлече навътре в гьоловете беше реална. Виждах как тялото й агресивно се върти и мята в различни посоки, а аз толкова се бях стегнал, че от тази силова борба още ме болят краката и ръцете, сам се присмивам на себе си, като се сетя за онези минути, бях толкова вглъбен в измъкването на рибата от водата, че дори не чувах какво точно ми подвиква Георги. В такива ситуации пулсът ти се повишава максимално и си изцяло под влияние на бушуващия в кръвта ти адреналин. Все пак това е нещо, което се случва веднъж в живота, а някои рибари не са го преживявали никога.

Досега в Благоевград не е е била улавяна щука, по-голяма от 9 килограма, това беше последният рекорд за този вид, затова 15-килограмов екземпляр е истински уникат. Ако съдим по теглото и дължината на рибата, тя е поне 10-годишна. Това хвърли в шах колегите ми по хоби и след като синът ми Димитър качи снимки във Фейсбук, всички започнаха да ми звънят да ме поздравяват и разпитват как се е случило въобще. От сряда телефонът ми прегря от позвънявания, близките ми се шегуват, че съм станал по-търсен от английската кралица /смее се/“.

Рибарят късметлия споделя, че въпреки уловът сериозно да предизвиква апетита им, няма да излапат щуката още сега, а ще я съхраняват в сол за наближаващия Никулден, в което има и голяма доза символика, тъй като Свети Никола е повелител на водните обитатели и покровител на рибарите. Както изглежда, щастливците от селишката дружинка ще пируват на рибен банкет, тъй като щуката е достатъчно голяма, за да нахрани 50 човека.

ВЕРОНИКА ТЕМЕЛКОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. ММ

    Нормалните хора в нормалните държави се снимат с рекорда и го пускат обратно.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *