Учени установиха как храната влияе на настроението на хората

Храната вляе по различен начин на психическото състояние на хората в различни възрасти. До този извод са достигнали американски учени от Бингхамтънския университет, цитирани от Medical Xpress.

В изследването хора от различни страни са попълвали онлайн-въпросник, в който са описвали своите навици на хранене, използваните продукти и психическото си състояние.

След анализ на резултатите, учените установили, че върху настроението на хора на възраст между 18 и 29 години в голяма степен влияе потреблението на месо.

Редовното му ядене води до натрупването в мозъка на химически вещества, на първо място серотонин и дофамин, които предизвикват чувство на удовлетвореност и подобряват настроението. Младите хора, които са яли месо по-малко от три пъти в седмица и не са се занимавали със спорт, били по-склонни към психически разстройства.

Хората над 30 години, от своя страна, са по-чувствителни при въздържание от храни и продукти, които съдържат антиоксиданти (червено вино, зеилен чай, фасул, артишок).

От една страна, такива храни неутрализират действието на свободните радикали, чието количество с възрастта нараства, което може да доведе до психически разстройства. От друга старана, тези пордукти повишават вероятността от стрес.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *