Учителят Георги Пахов от Разлог с уникални дърворезби! Творбите на таланта са известни на ценители отцялата страна и чужбина

Младият талант от Разлог изработва невероятни творби от дърво, в които представя своето виждане за живота по интересен, а понякога и по нетрадиционен начин. Част от творбите пресъздават обичаи от Разлог, природни картини, а също така отразяват и бита на други нации и техните традиции.

Георги Пахов е учител по изобразително изкуство в ОУ „Никола Парапунов“, гр. Разлог. Истинската страст за него си остава дърворезбата, която възнамерява да превърне в основна част от живота си. Завършва средно образование със специалност „Дърворезба“, а висшето си с „Изобразително изкуство“ в Югозападния университет.

Влечението към дърворезбата, както и към рисуването, възниква още в най-ранна детска възраст, от свои роднини дърводелци и художници. Виждайки работата с дървото и промяната от сурова дървесина в готов продукт започва да създава в тогавашните детски очи усещането за нещо трайно и непреходно, топло и уютно. През годините от ателието, което се намира в неговия дом, са излезли красиво изработени творби, представящи възрожденска дърворезба, творби за църкви, ритуални зали и др. Гордост за твореца е проскинетарият-вид кивот, на който са изобразени растителни мотиви, обградени с гълъби. Проскинетарият краси църквата в гр. Ламия, Гърция и е с височина 3, 40 м. и широчина- 1, 30 м.

Интересна творба е и тракийската интерпретация в стилизирано дърво, която е била част от археологическа изложба на Исторически музей-гр.  Разлог.

Георги Пахов споделя, че е изпълнил мечтата си, а именно да завърши „Дърворезба“ и след  това любимото му занимание да се превърне в част живота му.  Още като студент печели медали в национални конкурси по изобразително изкуство. Като всеки млад човек обича да се забавлява и да пътува в свободното си време. Пожелава си здраве, за да може да твори още много години, също така хората да живеят в един по-добър свят и да възпита учениците си да следват почтени идеали и да се превърнат хора, от които един ден цялото ни общество ще се гордее.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *