Хотелиери скочиха срещу колеги от сивия сектор: Над 400 апартамента в Банско се отдават под наем без регистрация и категоризация

Край на светкавичната смяна на фирмите, стопанисващи обекти в курортите и нарушаващи законодателството с цел да се избегне запечатване. Нова промяна в разпоредбата на Закона за ДДС, касаеща налагането на принудителна административна мярка „запечатване на обекта“, ще бори укриването на обороти. Тя е инициирана от приходната агенция заради честата практика след проверка в обект, при която е установено нарушение, водещо до налагане на мярката, да се сменят фирмите, стопанисващи обекта.

Новата промяна влиза в сила от 1 януари и ще позволява мярката „запечатване на обекта“ да се прилага и към трети лица, т.е. новите стопани, ако те са знаели, че обектът ще бъде запечатан. Това стана ясно на проведената в Банско информационна среща на туристическия бизнес с експерти от НАП – София съвместно с ОД на МВР – Благоевград и община Банско.

За да има прозрачност и да няма ощетени наематели, НАП ще обявява публично на официалния си сайт всички обекти, които предстои да бъдат запечатани. Така всеки желаещ да наеме даден търговски обект ще може да направи справка дали той е изряден и да прецени дали да го наеме.

На срещата от страна на агенцията присъстваха Пламен Димитров – зам. директор на дирекция „Контрол“ в ТД на НАП – София, и представители на отдел „Оперативни проверки“. МВР представляваха Борис Борисов, началник отдел „Икономическа полиция“ в ГД „Национална полиция“, старши комисар Николай Хаджиев, директор на ОД на МВР – Благоевград, и гл. инспектор Иван Попов, началник на РУП – Банско, а от страна на община Банско – кметът Георги Икономов. По време на срещата бяха представени и дискутирани целите на приходната агенция за предстоящата „Зимна кампания 2018”, която ще стартира от 02.01.2018 година. Масираните съвместни проверки отново ще бъдат насочени съм осъществяване на контрол върху спазване на данъчното и осигурителното законодателство от страна на всички бизнес оператори и защита на интересите на задължените лица, които спазват коректно изискванията на нормативната база.

Обект на наблюдения и през предстоящата кампания ще бъдат всички търговски обекти на територията на общините Банско и Разлог, както и на Боровец, без значение на дейността, която извършват. Ще се следи за изрядното използване на фискални устройства, реалното отчитане на обороти и спазване на данъчноосигурителното законодателство. При установено неиздаване на касова бележка обектите на нарушителите могат да бъдат запечатвани в срок до един месец. През миналия зимен сезон заради такива нарушения в Банско и Боровец са издадени 32 заповеди за затваряне. Обект на проверки ще бъдат още трудовите договори и осигуряването на работещите да е върху реалните заплати, които получават. И тази година ще продължат съвместните контролни действия със служители на МВР и община Банско.

От НАП обявиха, че масираните проверки дават добри резултати, като за миналата година те сочат, че оборотите в Банско са се увеличили с 35%, а в Боровец с рекордните 104%.

„Вървим към така желаната устойчива промяна в поведението на бизнеса. Очакваме изрядност към бюджета и максимално изсветляване на реализираните обороти през настоящия зимен сезон. Това означава и защита на коректните данъкоплатци и създаване на една равнопоставена среда за бизнес, сигурност за работещите и стимул за развитие“, каза във връзка с предстоящата кампания зам. директорът на дирекция „Контрол“ в ЦУ на НАП Пламен Димитров.

По време на срещата бе засегнат въпросът именно за работещите в сивия сектор обекти и по-специално апартаментните комплекси, в които голяма част от самостоятелните апартаменти се отдават под наем и работят, без да са регистрирани като места за настаняване и без да са категоризирани.

Според хотелиера Георги Думанов, който постави въпроса на дневен ред, над 400 са регистрираните апартаменти в сайтовете за групови пазарувания, които се отдават под наем в Банско, без да са регистрирани като места, извършващи хотелиерска дейност, а голяма част от тях дори нямат категоризация. Тук стана ясно, че такива некоректни хотелиери се установяват само чрез тайни клиенти.

Кметът на Банско Георги Икономов апелира хотелиерите заедно да помислят в тази посока и да излязат с конкретни предложения за промени в Закона на туризма, които да задължат собствениците на такива обекти, работещите в сивия сектор, да излязат на светло, да променят предназначението си и да започнат да функционират като места за настаняване, спазвайки всички законови разпоредби. Той апелира от бранша да подават сигнали за такива обекти, за да могат да се предприемат навременни мерки срещу тях.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *