Христо Стоичков на 52

Легендата на българския и световния футбол Христо Стоичков празнува рожден ден днес. Камата навършва 52 години, а както сам разкри наскоро, в момента се наслаждава на един от най-хубавите периоди в живота си, пише спортал.

Стоичков е роден на 8 февруари 1966 година. Легендарната „осмица“ прави първите си стъпки във футбола в школата на Марица (Пловдив), а след като се озовава в ЦСКА, пътят му към върха е открит.

Ицо е единственият българин, печелил “Златната топка” (1994), а освен това може да се похвали със “Златната обувка” (1990), “Златен Онз” (1992), както и “Златната обувка” за голмайстор на незабравимото американско лято на Мондиал 1994.

Освен това Камата е печелил КЕШ и КНК с Барселона, като с каталунците има пет титли на Испания, както и една Купа на Краля и три Суперкупи на страната. С екипа на ЦСКА пък е трикратен първенец на България, трикратен носител на Купата на страната, а веднъж е печелили и Суперкупата на родината ни.

Стоичков е петкратен футболист №1 на България. За ЦСКА има 123 мача и 82 гола, докато за Барса може да се похвали със 177 двубоя и 84 реализирани попадения. Играл е още за Хеброс, Парма, Ал-Насър, Кашива Рейсол, Чикаго Файър и Ди Си Юнайтед.

За националния отбор на България има 84 мача и 38 попадения.

В момента Стоичков работи като футболен анализатор за мексиканския тв гигант „Унивижън“ и му предстои командировка за финалите на Мондиал 2018 в Русия. Камата се радва на щастлив семеен живот и използва всяка свободна минута, за да е близо до внучката си Миа.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *