Цацаров: Спрете фондация, дала на ДОСТ €100 000 от Турция

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Окръжния съд в Кърджали искова молба за прекратяване дейността на сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“.

Чрез него незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ, съобщиха от пресцентъра на Върховна касационна прокуратура.

В хода на разследване за престъпление против политическите права на гражданите, ръководено от Окръжна прокуратура – Добрич, са събрани доказателства, че на 14.03.2017 г. сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума.

Така получените средства сдружението „Асоциация Бату платформ“ е използвало за закупуване на хранителни продукти – захар, брашно, ориз, макарони и други, разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева. Тези индивидуални пакети са били транспортирани до различни населени места в страната – Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

Организацията по транспортирането, приемането и складирането на пакетите с хранителни продукти е осъществена от членове на „Асоциация Бату платформ“ с активното съдействие на членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.

Пакетите са раздавани безвъзмездно на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, за да бъдат мотивирани да гласуват на изборите за 44-то Народно събрание.

„Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България.

Дейността на Сдружение „Асоциация Бату платформ“ – гр. Кърджали е несъответна и на императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс. Чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на ПП ДОСТ с анонимно дарени средства с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал. 1 от Изборния кодекс. Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс“, заявява в исковата молба Цацаров.

Главният прокурор настоява Окръжният съд да постанови решение, с което да прекрати регистрираното сдружение заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави, се казва още в официалното съобщение.

Случаят с пакетите храна, раздавани от ДОСТ нашумя в началото на март, когато при полицейска акция в Кърджали бяха конфискувани 400 пекате храна. Тогава от партията на Лютви Местан излязоха с остра позиция, в която заявиха, че тези действия са противозаконни, защото става дума за тяхна собственост, надлежно фактурирана и заплатена по банков път със средства на Обединение ДОСТ. Дори беше подаден сигнал до прокуратурата за груба намеса в предизборната кампания.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *