Цели села обявени за продан в знак на протест

Цели села в южния френски департамент Од са публикували обяви, че са за продан, в знак на протест срещу обсъжданата от правителството реформа на районите, получаващи земеделски помощи, съобщи Франс прес.

Министърът на земеделието и храните Стефан Травер обеща, че няма да остави на произвола засегнатите фермери. Окончателната карта с т. нар. неблагоприятни за земеделие общини (силни наклони, лош климат, слаби реколти) или райони, застрашени от изселване, ще бъде обявена през пролетта, след като получи одобрение от Европейската комисия. Според министъра обаче отсега се знае, че около 1400 общини ще бъдат извадени от зоните, получаващи финансова помощ.

Статутът на неблагоприятна за земеделие зона е жизненоважен за някои области, тъй като там фермерите получават значителни помощи от Европейския съюз, достигащи в някои случаи 60 процента от годишните им доходи.

Ето защо от няколко дни в сайта за недвижими имоти Leboncoin.fr се множат обявите за продажба на цели села. Така местните жители изразяват символичен протест срещу възможното им изключване от картата с неблагоприятните зони.

Никакви цени не са посочени в обявите, които в края на текста насочват потребителя да пита за цената Стефан Травер, министър на земеделието – следва телефон, а в някои случаи и адресът на министерството в Париж.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *