Черна вест! Почина футболна легенда

Почти една година след смъртта на Йохан Кройф холандският колос Аякс загуби още една легенда. Също като Крал Йохан, от този свят заради рак на белите дробове си отиде Пит Кайзер.

Роденият на 14-и юни 1943 година бивш холандски национал играе само за Аякс през цялата си кариера. Той печели 6 титли и 4 купи на Холандия, а големият връх са трите поредни титли на Стария континент от 1971 до 1973 година, спечелени във финални двубои с Панатинайкос, Интер и Ювентус.

Кайзер играе като ляво крило и успява да вкара цели 189 гола в 490 мача за Аякс от 1961 до 1974, когато изненадващо слага край на кариерата си заради скандал с мениджъра. Той се превръща в един от най-важните футболисти за легендарния треньор Ринус Микелс, който въвежда „тоталния футбол“.

Пит Кайзер е четвърти по брой изиграни мачове за 4-кратния европейски клубен шампион и пети по отношение на отбелязаните попадения. С националния отбор на Холандия достига до финала на Световното първенство по футбол през 1974 година.
Дори от ръководството на Аякс признаха, че в Амстердам е имало две течение от фенове – едните са идеализирали Кройф, а другите – Кайзер. Двете легенди бяха сравнени с култовите групи Бийтълс и Ролинг Стоунс, пише Gol.bg.

Както е известно, именно фамилното име на Пит е в основата на прякора на бившия национал на България Николай Тодоров – Кайзера.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *