Шивачки за 390 лв. заплата най-предлаганата работа в Кюстендил

По-малко от 200 свободни работни места, и то предимно за шивачки и общи работници без квалификация, предлагат в Кюстендилска област работодателите. Впечатление прави, че заплатите са доста под средната и варират от 320 лв. до 390 лв.

„По-голяма част от работодателите, когато пускат работните места в бюрата по труда, не обявяват колко ще получаваш месечно, и това прави безработните недоверчиви”, коментират неколцина жени, работещи в шивашки цех в бившата Търговия на едро в Кюстендил. Те обясняват, че почти всички са назначени със заплати под минималната за страната с обяснението, че са на седемчасов работен ден.

„Няма работещ шивашки цех, който да е на седемчасов работен ден. Работи се задължително всяка събота, а когато има поръчка с фиксиран краен срок, тогава работното време „скача” на 10-12 часа дневно”, уточняват жените и допълват, че средно месечно заплатите им чисто стигат до 600 лв.-700 лв., но за робски труд сутрин от 8 часа вечер до 19 часа, както и почти задължително в събота.

„Все слушаме, че работодателите търсели качествена работна ръка, но никой от тези работодатели не обяснява как се работи в цеховете му и най-вече колко плаща на работниците си”, коментират още жените, докато си пият кафето по време на 30-минутната обедна почивка.

Шивачки търсят няколко фирми в Кюстендил и в Дупница, като заплатата, обявена от работодателите, е едва 320 лв.

Иначе в бюрата по труда най-много 70 свободни работни места обявява община Кочериново. Там се търсят неквалифицирани работници, като работодателят отново е пропуснал да спомене каква заплата ще получават работниците му.

Сигурно става въпрос за новия цех за брикети в с. Мурсалево, срещу който скачат от съседните села заради миризмата, отделяща се по време на производствения цикъл.

Интересни са обявленията за фризьорки и козметички от Кюстендил, които могат да започнат работа срещу 340 лв. заплата.

„Тази заплата е смешна, като отидеш на фризьор за едно обикновено подстригване ти вземат минимум 7 лв., което означава, че за два-три дена средно добра фризьорка ще си изкара заплата, а през другото време ще работи за собственика на салона”, пресмятат жените от областния град. Според тях именно заради ниските заплати повечето от фризьорките, след като се понаучат, предпочитат да работят за себе си или на черно в домовете си, казват още кюстендилки.

Най-високи заплати обещават фирмаджии за шофьори на тежкотоварни автомобили, около 700 лв. месечно, показват предложенията на бюрата по труда в региона. На практика обаче това е изключително ниско заплащане за шофьорите, които работят най-вече в чужбина – Франция, Германия, Белгия и Холандия, както и в северните страни – Норвегия и Дания, където заплатите на колегите им са средно 3000 евро.

„Даже и с командировъчните, които собствениците на фирми плащат на шофьорите си, не можем да стигнем заплатите на колегите ни от европейските страни”, коментират тираджии, работещи в България. Именно заради това те предпочитат да търсят препитанието си в чужди фирми, където не само трудът им плащан добре, но и се спазват стриктно трудовите разпоредби.

ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *