ЮЗУ с нов начин за привличане на студенти – онлайн тестове по български език от вкъщи и есета

Проверка на грамотността чрез онлайн тестове по български език е най-новият подход за привличане на студенти в ЮЗУ „ Н. Рилски“ – Благоевград. Във вторник вечерта Филологическият факултет обяви на официалната си страница, че от 20 февруари до 20 март желаещите могат да проверят своята грамотност чрез поредица от тестове по български език. Дадени са и линкове за достигане до първия, като е посочено, че в следващите седмици ще бъдат представени и останалите тестове.
„При отлично представяне на поне два от прeдвидените тестове резултатът може да послужи за прием в следните специалности на Филологическия факултет: „Българска филология“, „Педагогика на обучението по български език и чужд език (руски, английски, турски, гръцки или китайски)“, „Лингвистика“ и „Английски език и етнология“, се казва в публикувания текст.

Самият тест включва 10 въпроса, свързани с отбелязване на една от 5 думи, в която няма правописна грешка, посочване на изречение без пунктуационна грешка и с допусната граматическа грешка. Последната задача /носеща най-много – 5 точки/ е от едно изречение, в което потенциалните кандидат-студенти трябва да членуват правилно и да поставят необходимите запетайки.

Тестът може да бъде попълнен от вкъщи или който и да е друг компютър, но не е ясно как ще бъде установено дали точно желаещият да учи висше образование, или някой друг е отговорил на въпросите.

Наред с това Филологическият факултет обяви и конкурс за есе на тема „Учейки, променям света” /или „Искам да успея”/. Текстовете могат да се изпращат до 20 март 2018 г. За участниците с най-добрите есета са предвидени насърчителни награди, както и възможност за обучение в една от следните специалности на Филологическия факултет: „Българска филология”, „Педагогика на обучението по български език и чужд език (руски, английски, турски, гръцки или китайски)”, „Лингвистика” и „Английски език и етнология”.

Припомняме, че преди няколко години ЮЗУ, както и други български университети, премахнаха есето от кандидатстудентските изпити по БЕЛ и остана само тестът. Бяха въведени и електронни конкурсни изпити.

Наред с кандидатстването с оценка от матура университетите приемат студенти и с резултати от конкурсни изяви и състезания, като и такива, организирани от самите висши училища. Така например, за да набират студенти /основно ученици от професионалните гимназии по икономика в страната/, УНСС и Стопанската академия в Свищов традиционно организират състезания по счетоводство, финанси…

Засега най-авангардният прийом за привличане на студенти е на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив (ВУАРР), което миналата година се рекламира с гръмката оферта „Учи и спечели“.

Бъдещите студенти бяха примамвани с „щастливи бонуси“ като 7-дневни почивки, смартфони, айфони, лаптопи, таблети, а голямата награда бе джип.

ЕЛЕНА МИТЕВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

3 Коментара

  1. Бай Хой

    Тези тъпанари от т.нар. е-ректорско ръководство на ЮЗУ ПУЦ-ь не вижда ли какво прави СУ – намаляване на таксите (или изобщо без такси) за приоритетните природо-научни специалности, отпускане на гарантирани стипендии за тях, увеличаване на таксите за измислените и непродуктивни специалности, произвеждащи клатещи краката чантаджии като прависти, икономисти, филолози, психолози и тем подобни -исти и -лози. Всичко останало е преливане от пусто в празно и прахосване на народна пара!

    Отговори
  2. Някой

    Затова и имаме такива измислени специалисти, които са все по- зле от година на година. Накрая ще се окаже, че хората от улицата ще пишат по- правилно от бъдещите учители, оценявани точно по този начин. И освен това, така само се чудят как да съберат парите на учащите се, а реализация след това никаква.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *