ЮНЕСКО с нов генерален директор

Кандидатката на Франция Одре Азуле беше избрана за следващия генерален директор на ЮНЕСКО на мястото на Ирина Бокова, съобщиха агенциите.

Изпълнителният съвет на организацията предпочете с 30 срещу 28 гласа Азуле, която е бивш министър на културата, пред съперника й от Катар Хамад бин Абдулазиз ал Кауари.

Сега решението трябва да бъде подкрепено на 39-ата генерална конференция на организацията на 10 ноември, което се смята за чиста формалност, посочва Асошиейтед прес.

За цялата история на ЮНЕСКО представител на Франция е избран за втори път на длъжността генерален директор. Първият французин, оглавил организацията преди повече от 50 години, е професорът по философия Рене Майо.

В годините постът е бил заеман от представители на Великобритания, Италия, САЩ, Япония и други страни.

Одре Азуле е родена на 4 август 1972 г. в Ла Сел-Сен-Клу, недалеч от Париж, в еврейско мароканско семейство. Нейният баща Андре Азуле е бил съветник на краля на Мароко Хасан Втори, а сега е съветник на неговия син Мохамед Шести.

През 2014 г. Одре Азуле стана съветничка на тогавашния президент Франсоа Оланд по въпросите на културата и комуникациите, а през 2016 – 2017 г. беше министър на културата в социалистическите правителства на Манюел Валс и Бернар Казньов.дарик

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *