1000 души от Кюстендилско искат да си добиват дървата за огрев, най-много сред тях млади семейства от селата

„Близо 1000 души от Кюстендилско са поискали да добиват дърва за огрев по тарифна такса за корен”, обяви инж. Тони Колев, директор на Териториално поделение Държавно горско стопанство „Кюстендил“. „Кампанията започва до дни“,  в това увери той кметовете на кметства от Кюстендилско.  „Вече имаме и предоставени списъци на хората, изготвени от община Кюстендил. Имаме готовност за определени количества, а ако не стигнат, ще комплектоваме и нови, но обикновено това, което се иска от начало като брой заинтересовани лица и количества дървесина, реално добиват на половината. Така че не сме се изхвърляли много“, заяви Колев.

Дървесината е иглолистна и широколистна, която е 2-3 лева по-скъпа в сравнение с миналата година. От Горското стопанство пък запазили цената на иглолистната дървесина, за да може приоритетно да се работи в участъците, поразени от върховия корояд. „Това в момента за района е основен проблем“, добави инженерът.

От структурата са избрали такива места за сеч, поразени от вредителя, до които не е необходимо да се правят излазни пътища, тъй като самите фирми разполагат с техника и сами си правят пътища. При добиването на дърва за огрев за местно население са определени по-удобни места, така че семействата да стигат дотам безпрепятствено. „По-труодемки са обектите при широколистната растителност, тъй като по лесоустройство на места вече са изрязани“, каза още директорът.

Миналата година са подсигурени дърва за близо 500 човека.

„При нас в село Драговищица предимно млади семейства предпочитат да добиват дървата си за огрев. По-възрастните разчитат на отоплението, което им се осигурява чрез ваучери  от Регионалната дирекция „Социално подпомагане“, коментира кметът на населеното място София Плачкова.

Предвижда се пък на всяко кметство и кметско наместничество да бъдат разлепени списъци със собственици на горски имоти, засегнати от върховия корояд. Вече са инвентаризирани всички засегнати площи, включително и тези в частните гори. Съставени са списъци с имената на собствениците или на техните наследници.

„Кметските наместници познават много добре жителите, те трябва да уведомят собствениците. ЮЗДП поема ангажимент да подготви документите безплатно. След това собствениците може да се договарят за усвояване на дървесината – има различни начини, но въпросът е да бъдат установени собствениците и да се получи връзка с тях”, каза инж. Василий Маринковски, началник отдел в ЮЗДП.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *