Сироп от дюли

Продукти:

Дюли

захар

вода

Приготвяне:

Дюлите се нарязват на парчета заедно със семето и обелките и се заливат с водата.

Слагат се в съд и зе заливат с вода, колкото да ги покрие.

Варят се до омекване около 30-40 мин..

Върху празен, сух и чист съд се слага сито, а върху него мокър тензух и така се прецежда дюлевия сок от плода.

Оставя се да се изцеди добре сока от плода, без да се бърка сварения плод.

Изцеденият сок се измерва и на всеки литър сок се слага по 400-600  гр. захар според вкуса.

Слага се да заври и се добавя захарта.

Бъркаме, докато се разтопи захарта и оставяме да ври.

Варим около 15 мин или, докато при проба върху студена порцеланова чиния капката е като сироп за баклава.

Ако се вари повече ще стане желе, така, че следете каква е гъстотата на капката.

Снемаме от огъня и го пълним в бутилки или малки бурканчета.

Затваряме и стерилизираме за 5 мин. ако е малко количество може и без стерилизация.

Сиропът е подходяш за сиропиране
на сладкиши или при упорити кашлици се разтваря с вода и се пие като чай.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *