Продукти:
Дюли
захар
вода
Приготвяне:
Дюлите се нарязват на парчета заедно със семето и обелките и се заливат с водата.
Слагат се в съд и зе заливат с вода, колкото да ги покрие.
Варят се до омекване около 30-40 мин..
Върху празен, сух и чист съд се слага сито, а върху него мокър тензух и така се прецежда дюлевия сок от плода.
Оставя се да се изцеди добре сока от плода, без да се бърка сварения плод.
Изцеденият сок се измерва и на всеки литър сок се слага по 400-600 гр. захар според вкуса.
Слага се да заври и се добавя захарта.
Бъркаме, докато се разтопи захарта и оставяме да ври.
Варим около 15 мин или, докато при проба върху студена порцеланова чиния капката е като сироп за баклава.
Ако се вари повече ще стане желе, така, че следете каква е гъстотата на капката.
Снемаме от огъня и го пълним в бутилки или малки бурканчета.
Затваряме и стерилизираме за 5 мин. ако е малко количество може и без стерилизация.
Сиропът е подходяш за сиропиране
на сладкиши или при упорити кашлици се разтваря с вода и се пие като чай.