ЕПИДЕМИЯ ОТ ОБИРИ В БЪЛГАРИЯ! Вижте новата схема на крадците, нищо не може да ги спре!

Крадците, които правят поне по 200 удара месечно в столицата, обират вече домовете ни с „китайско чудо“, което им излиза едва 10 лева. Елементарният уред, който представлява пластина от специален материал с накрайник, се продава без проблеми в интернет, разказаха криминалисти с дълъг стаж в професията, цитирани от „Монитор“.

Цената на една подобна пластина е 2 долара, с разноските за получаването крайната сума е едва 10 лева. Уредът обаче може да се ползва само веднъж, затова крадците поръчват поне по няколко десетки бройки. Тънкостта на устройството е в материала, от който е направена пластината. Тя е запечатана в херметизирана опаковка където е в напълно меко състояние. Когато се разопакова, тя без проблеми влиза в ключалката и за части от секундата се втвърдява, като придобива формата на оригиналния ключ. С помощта на накрайника и здрави клещи патронът се разбива и така вратата се отваря. Разликата при китайския модел и т.нар меча лапа е, че пластината влиза дори и в най-новите и сложни ключалки. Стига бравата да не е от модела като за каса, тъй като отворът за ключа е прекалено голям. Обаче не всички врати са оборудвани с такива ключалки.

Според описанието на производителя устройството се използва в помощ на професионални ключари Това обаче не пречи и недоброжелатели да се сдобият с него. Смята се, че наши крадци и дори аматьори вече разбиват гаражи и апартаменти с леснодостъпните пластини. До момента обаче все още няма категорични доказателства, че за отключването на вратите са използвани именно новите китайски уреди.

„Няма как да кажем дали е използвано точно това устройство, тъй като при пристигането на мястото ние заварваме ключалката разбита. Прави единствено впечатление, че няма сериозни следи от взлома, което не е типично за „мечата лапа“ например“, обясниха криминалисти.

Според тях крадците стават все по-изобретателни, а техниката им все по-модерна. С повишаването на сигурността на производителите на охранителни системи и врати се повишава и способността на крадците да ги преодоляват. Така например врата за няколко хиляди лева, която е блиндирана и е снабдена със скрита електронна ключалка, също не е пречка за крадците.

Благодарение на датчик, свързан с мобилен телефон, те откриват скрития чип и за няколко минути успяват да преодолеят защитата му. След като вече имат достъп до жилището, те не отделят повече от няколко минути за тараш вътре. Търсят се основно пари и ценности. Според статистиката все по-рядко вече изчезват големи телевизори, тъй като са трудни за пренасяне, а винаги някой наблюдателен комшия може да забележи апашите и те да бъдат заловени.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *