В Кюстендил! Срещу платени данъци – безплатна детска градина

Детските градини в Кюстендил вече са безплатни за децата, родени след 2013 година. Родителите на всички малчугани ще спестяват месечно по 51 лева такса.

Това е решение на Общински съвет – Кюстендил, прието преди две години, припомниха старейшините на Кюстендил, а целта е подпомагане на младите семейства и запълване на свободните места в детските градини.

„Ние поемаме тази тежест на родителите с оглед на това повече деца да бъдат привлечени в детските градини”, каза зам. кметът на община Кюстендил Светослав Василев. Социалната политика на общината е приета с радост от родителите, които имат възможността да се възползват от нея.

От община Кюстендил коментираха, че това е само първата стъпка и вече работят за цялостно отпадане на таксите в детските заведения. На практика след две години всички деца в Кюстендил ще ходят на забавачка безплатно, казаха от администрацията на кмета Петър Паунов.

За да се възползват от безплатната детска градина обаче, родителите на малчуганите трябва да нямат никакви задължения към държавата и общината. „Това означава да са си платили дължимите такси и налози към община Кюстендил, както и към НАП, тъй като, преди да им се опростят таксите за детска градина, родителите трябва да представят справки от двете институции, че не дължат пари”, обясниха директорите на обединени детски заведения.

Освободени от такси са и родителите на малчугани, родени след 2013 година, които посещават яслени групи, допълват от ОДЗ-тата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *