Свлачища в Родопите! Има риск няколко от селата да останат откъснати от света

Няколко села в Родопите може да останат откъснати от света заради свлачища. Най-сериозен е проблемът за три села, които се намират над Асеновата крепост. Там се активизира едно от най-големите свлачища у нас, съобщи Нова телевизия. Това е основният път, който води към трите села Яврово, Лясково и Добралък. Оказа се, че зейналите пукнатини са в участък, който е бил ремонтиран само преди шест години за стотици хиляди левове от Европа. Сега има реална опасност свлачището отново да погълне асфалта и да откъсне трите населени места.

Ремонтът на отсечката е струвал над 800 000 лева, дадени от Европа. 

„Явно пак усвояване на средства по някаква програма. Ето го резултата”, показва ни Мария Иванова.

„Сега, като почне да вали по-често, и това ще падне. Това го няма никъде по света”, казва Христо Данов.

Едното платно вече е в дерето, а асфалът е отнесен. Хората в трите родопски села се страхуват, че ще се повтори ситуацията от миналото лято, когато с месеци останаха изолирани от света.

„Цяло лято аз пътувах дотук с кола и оттук – надолу – пеша, защото отивам на работа и се връщам. Хората останаха горе без хляб. Какво да ви кажа? Жалка работа”, добави Христо Данов.

В село Лясково 90% от хората са възрастни и самотни. Община Асеновград е поискала спешно пари от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Има изготвен проект и фирма-изпълнител. И трябват нови 800 хиляди лева.

„Готови сме веднага, в момента, в който междуведомствената комисия вземе решение да започнем веднага строителството”, коментира Мария Вълканова, зам.-кмет на Община Асеновград.

Последните дъждове отнесоха и част от основния път между селата Ситово и Лилково. Засега опасният участък е обезопасен с табели, но не е затворен. Колите се движат в едното платно.

Сега хората в засегнатите родопски села се молят само за едно – държавата да побърза преди дъждовете да отнесат пътищата им.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *