Home-p1-970×90
Home-p1-970×90

Скалички

Продукти

250 г чаени бисквити

100 г счукани орехи

125 г разтопено масло

пудра захар на вкус

3 с.л. какао

3 с.л. ром или 2 ванилии

За глазурата:

100 г натурален шоколад

1 ч.л. олио

кокосови стърготини, натрошени орехи, захарни топчета, шоколадови пръчици и др.

Приготвяне

Натрошавам бисквитите (използвах Еверест какао) на много ситно. Най-лесно става с кухненския робот, аз понеже нямам ги сложих в 2 торбички (една в друга) и ги натроших с помощта на дървения чук за пържоли. По същия начин процедирах и с орехите. Смесих бисквитите първо със сухите съставки – орехите, захарта (сложих 6 с.л.), какаото, разбърках и към получената смес добавих разтопеното масло и рома. Разбърках много добре, докато се смесят продуктите. След това с помощта на лъжица загребвам от сместа и с две ръце оформям във формата на конус. При оформянето на скаличките е желателно да стискате силно с ръце сместа, за да се получи стабилна форма. Ако сместа ви се стори прекалено течна или суха, и скаличките се разпадат, добавете съответно още бисквити или масло. 

За глазурата – разтопих шоколада на водна баня. Към готовия шоколад добавих олио, за повече блясък. С помощта на лъжица се облива всяка скаличка. Когато шоколадът започна да стяга, поръсих скаличките обилно с кокосови стърготини и захарни топченца. 

Скаличките се съхраняват на хладно.

* Маслото спомага за по добра спойка на продуктите. 
* Ако ромът ви притеснява по някакъв начин може да се пропусне и да сложите 2 ванилии.

 
 

Коментар с Facebook

Свързани новини

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *