С 10-метрова торта и мощна заря отбелязаха 25-г. на АУБ в Благоевград

С тридневни празненства в Благоевград отбелязаха 25-годишнината от създаването на Американския университет в България. Президентът на АУБ Страци Кулински и евродепутатът Ева Паунова, която беше почетен гост на събитието, прерязаха лентата и на новооткрития център за иновации „Aspire”. В него членовете на общността ще могат да се събират свободно и да обменят идеи.

Първият ден от поредицата тържества беше закрит с концерт на култовата рок група „Фондацията“ , който накара феновете да „избухнат“ в спортната зала на университетския комплекс.

Празничните мероприятия продължиха с тържествено откриване на новите спортни съоръжения на университета, които разполагат с възможности за игра на футбол, тенис, баскетбол, волейбол и стрийт фитнес, както и с отделна клетка, пригодена за американската игра бейзбол. Президентът Кулински обяви, че игрищата и спортните съоръжения ще могат да се ползват свободно от гражданите на Благоевград, независимо дали са членове на АУБ, или не. Той приветства присъстващите приятели и гости и отдаде почит към членовете на университетската общност, а заместник-кметът по европейските проекти и програми към община Благоевград Зорница Кралева акцентира върху важната роля на спорта в университетската среда и допълни, че откриването на спортни съоръжения в града е в синхрон с идеите на кмета Атанас Камбитов.

Денят продължи със спортни занимания и игри, в които се включиха възпитаници на университета и техни приятели от Югозападния университет „Неофит Рилски“ .

Тържествената програма приключи с юбилейна церемония в кампуса на АУБ, на която бяха поканени официални гости – общественици, професори, академици и възпитаници на университета. Студентите, завършили през годините, имаха възможността да се срещнат отново и да си разкажат как се е развил животът им. Гвоздеят на вечерта бяха представленията, изнесени в театралната зала на кампуса, които включваха български народни танци и денс изпълнения в американски стил. Гостите се насладиха на грижливо приготвени деликатеси и поляха годишнината с марково уиски и селектирани вина.

Президентът Страци Кулински имаше честта да разреже 10-метровата торта с надпис „25 години АУБ“. Черешката на тортата беше фамозното шоу с фойерверки, което в рамките на 15 минути озаряваше небето над американския кампус.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *