Синът на благоевградски бизнесмен, отстреля бял глиган над Айдарово

Синът на бизнесмена Любомир Пандулев, който е собственик на голяма фабрика за металообработка в Благоевград, отстреля 120-килограмов глиган с бели петна по носа и краката, което е изключителна рядкост. Това е голям удар за 48-ма ловна дружинка, която се състои от 20 опитни ловци, защото стартират ловния сезон с трофей уникат.

Кристиан е на 26 години и е най-младият сред ловците, но колегите му по хоби разказват, че има нюх и е добър с пушката.

В заветния съботен ден в 5 часа сутринта дружинката си пожелала наслука и се разпръснала по горичката над Айдарово. Кристиан пуснал кучетата да дирят дивечови следи и останал да чака на пусия в определения за него участък. След няколко часа спотайване в храстите чул животински стъпки, първоначално нямал визуални възприятия за животното, но по пращенето на счупени съчки разбрал, че е голямо и тежко.

„В началото не виждах нищо, но ловният ми усет ми подсказваше, че е диво прасе, защото сърните стъпват леко, а едрият дивеч има едно по-особено поведение“, разказва разпалено младият ловец. След няколко минути видял с какво си има работа и се стъписал – на около 10 метра от него застанало голямо прасе с бяла глава и бели копита. Животното също усетило опасността и смутено се втренчило в дулото. Докато се гледали очи в очи, младият ловец се замислил дали да стреля, защото дивите прасета са изцяло черни, а това било светло, и се усъмнил да не е някоя домашна разновидност. „Когато видях бялата му окраска, доста се изненадах, но и нямах много време за реакция, защото бях застанал точно на пътя му и опасността да ме разкъса беше реална“.

Кристиан разпознал дивото животно по издължената глава и специфичната форма на зъбите и ушите и възпроизвел решителния изстрел с гладкоцевния си автомат „Браунинг“. Още с първия куршум го повалил на земята. Улучил животното в главата, под дясното око, защото единственият начин да убиеш глиган бил да стреляш или в очите, или между тях, и да му пробиеш мозъчния лоб. Не успееш ли да го повалиш от първия път, рискът да се засили разгневено срещу теб и да нямаш време да стреляш повторно е много голям.

За емоцията, която е изпитал в този момент, Кристиан споделя: „Чувството е неописуемо, мога само да кажа, че в кръвта ми нахлу огромна доза адреналин, смесен с първичен страх, толкова бях екзалтиран, че дори забравих да се снимам с трофея си“.

Когато силният изстрел „разтърсил“ мъртвешкото спокойствие над гората, ловните му другари се притекли към неговата местност и с почуда оглеждали странния дивеч. Находчивият ловец се чувства горд, защото на повечето ловни дружинки не се отдавала възможността да отстрелят дивеч през целия ловен сезон. Но за 48-ма дружинка настъпил истински празник и те си разделили месото „по братски“ още на лобното място на животното.

В името на този успех Кристиан обмисля да си купи нова австрийска карабина с линеен затвор, с която ще може да стреля точно от по-голямо разстояние. Надява се до края на ловния сезон през декември да има късмета да отстреля мечка стръвница, която да препарира и да запази за себе си. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *