С тържествено биене на камбани и издигане на националния флаг започнаха честванията по повод 104 години от Освобождението на Благоевград

С тържествено биене на църковни камбани и издигане на националния флаг на пл. „Георги Измирлиев“ започна отбелязването на  104 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България. Парад на бойни знамена и полагане на цветя пред паметника Георги Измирлиев- Македончето бяха първите празнични моменти от богатата програма по повод 5 октомври. Шествие, предвождано от Представителния духов оркестър на Сухопътни войски премина през централната улица на Благоевград, заедно с представители на всички учебни заведения, за да спре пред паметника на Македоно- Одринското опълчение на пл. „Мите Марков“.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов положи венец в знак на признателност към героите дали живота си за свободата на Благоевград. Пред паметника на Македоно- Одринското опълчение се поклониха още заместник- министърът на земеделието и храните Васил Грудев, депутатът Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов и зам.- областният Ана Бистричка, заместник-кметовете на Благоевград Иво Николов, Христина Шопова, Зорница Кралева, председателят на ОбС Радослав Тасков, подполковник Иван Иванов, представители на политически и културни институции, учебни заведения, общественици и граждани.

По традиция цветя бяха положени и на гроба на майор Иван Павлович Орлински – командир на руския боен отряд, освободил през 1878г. Горна Джумая и погребан в двора на църквата „Въведение Богородично“. Свещеници от благоевградския храм отслужиха заупокойна молитва и панихида в памет на загиналите в името на свободата на Благоевград.

Програмата по повод 5 октомври продължи с откриване на изложението „Подкрепяме българското“ на площад „Мекедония“. По традиция Общински съвет- Благоевград ще проведе тържествена сесия, на която ще бъдат връчен и приза „Личност на годината“. Началото е от 18.00 часа в Драматичен театър „Никола Вапцаров“. Час преди това започва и Международна конференция „Първата световна война и България през 1916“, която ще се състои в зала „22 септември“. Тържествените мероприятия ще продължат с празничен концерт на емблемата на Пиринския край- Ансамбъл „Пирин“ на площад „Георги Измирлиев“ от 20.00 часа. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *