Бум на мераклии да правят домашно вино и ракия в Кюстендил

Бум на кюстендилци, мераклии да правят домашно вино, отбелязват търговците на грозде в областния център. През последните дни има необикновено голям интерес към предлаганата от нас продукция, но сякаш от почивните дни насам хората започнаха да купуват реално, споделя един от търговците – Димитър Панчев, който от години продава от продукцията си в Кюстендил. Според него на ден поне 20 човека си купуват грозде, не по много, по 50-60 кг, но купуват.

Официално началото на гроздобера в региона бе след 22 септември, тъй като досега кюстендилските собственици на лозя изчакваха гроздовете да се налеят и да достигнат необходимата за правенето на вино захарност, за да започнат да берат лозята си, обясниха търговците.

От нас обикновено купуват малко, колкото да оправят вкуса и цвета на домашния еликсир, или да засилят градуса на питието, обясняват продавачите на грозде.

Над 15 търговци и земеделски производители главно от Санданско-Петричкия край, както и от Пловдивско, предлагат продукцията си в Кюстендил. Един от най-активните продавачи е Иван Брънзалов. Неговата продукция е от Свиленград, а цените, на които продава, варират от 0,80 лв. до 1 лев за килограм в зависимост от сорта на гроздето. „Цената на гроздето много зависи откъде се докарва продукцията – обяснява той. – Скъпи са и нафтата, и бензинът, а докато стигнем до Кюстендил, са си доста километри”, каза търговецът. По думите му тази година цените на сортовете са по-високи с около 20стотинки за килограм в сравнение с миналата година. Причината е както намалялото търсене, така и фактът, че тази година лозята са дали по-малко плод в цялата страна.

„Миналата година най-търсените сортове грозде са били „Каберне” и „Мерло”, а тази година се търсят най-евтините, без значение от качеството на гроздето и вкуса, който ще получи виното. Най-евтиното е най-купуваното, дори и да е най-големият боклук, защото хората предпочитат сами да си направят виното вкъщи, отколкото да купуват бутилирано от магазина”, коментира Иван.

„И в търговията има тънкости – обяснява вещо Димитър Панчев.  – Моето грозде е „Каберне” и „Мерло” от Санданско и Петричко. Ако си купиш над 100 кг, цената пада на 75 ст./кг. Иначе е левче килото”, обяснява търговецът.

Тази година меракът на кюстендилци да слагат домашно вино е свързан със слуховете за увеличаването на акциза, а оттам и цените на вината и ракиите, разсъждават търговците. А и икономическата криза, която не позволява голям избор и претенции, все по често се усеща по джоба, твърдят продавачите, застанали до касетките, пълни с червено грозде. Явно мъжете вече са сметнали, че направата на вино в домашни условия излиза по-евтино, отколкото ако то се купува от магазина. След това от джибрите се вари и ракия, така че с един удар два заека, обясняват продавачите на тържището в Кюстендил.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *