HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Царевичното олио може би е по-полезно от зехтина

Когато става дума за храни с най-много ползи за здравето, зехтинът се нарежда на челните места и има репутация на панацея за различни заболявания. 

Според данните на ново проучване обаче, по отношение на поддържане здравето на сърцето вероятно няма особена разлика в сравнение с другите модерни мазнини. 

Царевичното олио например също е полезно за намаляване нивата на мазнините в кръвта, които са основна причина за развитие на сърдечен удар и инсулт, поясняват специалистите.

В резултатите на проведеното проучване се посочва, че сред доброволците, които консумират храни, приготвени с царевично олио, се наблюдава по-съществено понижаване в нивата на холестерола в сравнение с тези, консумиращи храни със зехтин екстра върджин. 

Изследователите от Канзас, САЩ, поясняват, че тези открития биха могли да се отразят на съветите относно храненето, които специалистите дават на тези, които имат повишен риск от развитие на сърдечносъдово заболяване. 
По време на скорошна конференция в Рим водещи експерти в областта на сърдечносъдовото здраве поясняват, че хранителният режим с високо съдържание на зехтин може да е полезен в по-голяма степен за намаляване риска от ранно достигане до летален изход, в сравнение със статините. 

В данните на последното проучване изследователите посочват, че консумацията на царевично олио може да донесе повече ползи за здравето. 

Те допълват, че зехтинът съдържа особено високи количества мононенаситени мазнини, които помагат за контролиране нивата на „лошия“ холестерол.

Царевичното олио, от друга страна, е най-добрият източник на полиненаситени мазнини, които са полезни за сърцето и осигуряват важни мастни киселини, необходими за функционирането на организма.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *