Домашни билкови бонбони за болно гърло

В сезона на настинките и грипа искаме да имаме надеждна грижа, която да ни бъде подръка, когато страдаме от болно гърло или кашлица. При такова неразположение освен на препоръчаните ни от лекаря медикаменти се доверяваме и на билките.
Има редица билки, които могат да облекчат запушените синуси, кашлицата, възпаленията в гърлото и да спомогнат за по-бързото ни възстановяване. Една от тях е хибискусът, който се използва широко и в аюрведа. Цветовете на растението са богати на витамин С, антиоксиданти, минерали и микронутриенти, които засилват защитните сили на организма.

Чаят от хибискус спомага за прочистването на респираторния тракт, както и в борбата с инфекциите. Когато страдаме от болки в гърлото, можем да се доверим на бонбони за смучене, които намаляват неразположението, но и се борят с инфекцията. Днес споделяме една рецепта, която ще ви покаже как да си направите домашни бонбони за болно гърло и кашлица.

Необходими съставки:
2 чаши чай от хибискус
1 и 1/4 чаши захар или мед
сокът на половин лимон

В малка тенджера изсипете чая заедно със захарта и разбъркайте. След като сместа заври, продължете да бъркате, за да се разтвори захарта. Когато се получат мехурчета и билковата смес се е посгъстила, може да я премахнете от котлона и да добавите лимоновия сок.

Покрийте тавичка с хартия за печене. С помощта на лъжичка поставете малко количество от сместа върху нея, като оставите между лепкавите капки и малко разстояние. Оставете бонбоните да се охладят. Накрая ги поръсете леко с пудра захар.
Така ще може да ги премахнете по-лесно от хартията. Съхранявайте в буркан на сухо и хладно място.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *