Лекарства превръщат сока от грейпфрут в смъртоносно питие, вижте кои са те!

Сокът от грейпфрут в комбинация с някои лекарствени препарати се превръща в смъртоносно за човека питие, предупреждава специализираното издание Medical News Today. Екип специалисти от школата за медицински сестри към Университетския медицински център Рочестър (School of Nursing at the University of Rochester Medical Center) публикува в декемврийския брой на медицинското издание The American Journal of Nursing статия за вредното взаимодействие на сока от грейпфрут с някои от най-разпространените медикаменти. Ръководителят на изследователския екип Ейми Керч дава като пример смъртта на пациент, който в течение на 2 месеца съвместявал приема на медикаменти, намаляващи нивото на холестерин в кръвта с 2-3 чаши сок от грейпфрут дневно.
 
Керч е на мнение, че фаталният изход може би е резултат от конкурирането на съставките на сока и въпросните лекарства за едни и същи ферменти, които ги разграждат в черния дроб. В частност, става въпрос за цитохромата P-450 3A4 (микросомален фермент на черния дроб).
 
В “черния списък” на противопоказните за съвместна употреба със сока от грейпфрут са се оказали повече от 50 медикамента, използвани за намаляване на холестерола, понижаване на кръвното налягане, антидепресанти, болкоуспокояващи, антиалергетици, орални контрацептиви, както и медикаменти, увеличаващи потентността като виагра и нейните аналози.
 
Сред противопоказните лекарства са антибиотиците кларитромицин (clarithromycin), еритромицин (erythromycin) и тролеандромицин (troleandomycin), препаратите против аритмия амиодарон (amiodarone) и квинидин (quinidine), антикоагулантът варфарин (warfarin), антиепилептичният препарат карбамазепин (carbamazepine), цитостатиците (лекарства, спиращи развитието на рака) циклофосфамид (cyclophosphamide), винбластин (vinblastine) и винкристин (vincristine), препаратите за лечение на кардиологични заболявания нифедипин (nifedipine) и верапамил (verapamil), хормоналните заместители кортизол (cortisol) и метилпреднизолон (methylprednisolone), антигъбичният медикамент итраконазол (itraconazole) и др.
 
 Ейми Керч, която е посочена като автор на статията уточнява, че за потенциалната опасност, която представлява сокът от грейпфрут при употребата му съвместно с определени лекарства се знае отдавна, но до момента не й е било придавано съществено значение, пише блиц. Керч препоръчва на лекарите, при предписването на лекарства от рисковия списък, задължително да напомнят на пациентите несъвместимостта им със сока от грейпфрут и да им дават подробни указания за правилната употреба на препаратите.
 
Пълен списък на лекарствата може да видите ето тук:

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *