ЧЕРНА ХРОНИКА! Родителите на млад мъж, убит от крава на АМ „Струма“ , година след като благоевградчанин едва оцеля от такъв сблъсък, питат: Кога АПИ ще спре животните на платното?

Преди дни – на  24 септември, АМ „Струма“ отне живота на млад мъж, който можеше и сега да е жив, ако всички по веригата от тел. 112 до Агенция Пътна инфраструктура и Министерството на регионалното развитие и благоустройството си бяха свършили работата. Радослав Драганов загина  нелепо в участъка  при Перник на връщане с родителите си от почивка заради крава на пътното платно. Събитието мина  в графата „черна хроника“ на няколко медии, а зад кадър остана голямата трагедия на семейството на момчето, както куп въпроси, на които институциите трябва да отговорят.

КРАСИМИР ДРАГАНОВ, БАЩА НА ЗАГИНАЛОТО МОМЧЕ

„Прибирахме се от почивка, Перник синът ми шофираше, той се движеше в дясната лента. Към 4 км преди Перник вляво ни изпреварваше кола, която, като се изравнихме, видяхме, понеже бяхме на къси светлини, това беше към десет без нещо вечерта, че между двете ленти на платното има крава. Човекът, който ни изпреварваше, я закачи с дясната си страна, хвърли я върху нашата кола и стана така, че тя удари отляво,  там където беше синът ми. По думите на патолога след това в болницата, той веднага е загинал. След като кравата е ударила нашата кола и е паднала на пътя, друга кола е минала през нея, обърнала се е. Там бяха семейство с малко дете, за щастие детето и съпругата на човека бяха добре. Той беше докаран в болницата с тежка травма. Докато обработваха съпругата ми, която беше цялата в кръв, но това не беше нейната кръв, беше кръвта на сина ни, коментираха, че тази крава от сутринта я гонят. Никаква информация нямаше никъде до понеделник, когато в национален ежедневник намерихме кратка бележка и един коментар от човек, който беше написал: В 19.20 ч. се обадих на тел. 112 да вземат мерки….“

ИВАНКА ДРАГАНОВА, МАЙКАТА НА ЗАГИНАЛОТО МОМЧЕ:

 „Тази крава е била заблудена и си е стояла там през целия ден по шосето. Този път при всички случаи има собственик и този собственик трябва да носи отговорност, изобщо всички, които по реда са отговорни този път да бъде безопасен.

Свързали сме се с адвокати, заради паметта на сина ни и заради това да не загиват други хора, сме длъжни да направим всичко възможно, но за мен остава загадка защо никой не отрази това, което се е случило.

Държавата трябва да помисли върху много неща и трябва да се държи към хората като към хора, а не като към данъкоплатци или гласоподаватели и още по-лошо като към регистър ЕСГРАОН, в който има една колона: дата на смърт.“ 

Такава е покъртителната история на родителите. Седмици след трагедията кравите продължават да си пасат покрай пътя, а оградата, която трябва да спира животните да влизат в магистралата, липсва на десетки метри. Стърчат само бетонните колов. Според Регионалното министерство въпросният участък е с предпазна ограда, но видимо мрежата не си е на мястото. Докога, до следващата смърт ли!

ТОВА  НЕ Е ПЪРВИЯТ  ИНЦИДЕНТ С КРАВА НА НОВАТА МАГИСТРАЛА „СТРУМА“

и точно поради тази причина липсата на адекватни мерки е обезспокоителна. Преди година, буквално дни след като тържествено премиерът Бойко Борисов преряза лентата на Лот 2, младият благоевградчанин  Борис Коджабашев, преживя същия кошмар, но по чудо оцеля. Автомобилът му бе буквално смазан след сблъсък с изскочила на пътното платно  в тъмните часове крава. Животното бе убито, а пътните полицаи при огледа на смачканото купе се чудеха как шофьорът изобщо е жив. Коджабашев обяви, че ще съди Пътната агенция, допуснала животното да се качи на пътя.

Той разказа тогава, че не е имал никакво време и възможност за реакция, защото на магистрала се кара с висока скорост. Ударил се  в кравата, завъртял се няколко пъти, след което се блъснал в мантинелата. Според него подобен инцидент е недопустим на скоростна отсечка, където всичко по пътя трябва да е обезопасено.

За конкретния инцидент  по онова време от Пътната агенция обявиха, че не  смятат, че имат вина. Според отговора им Лот 2 е напълно обезопасен, има и предпазна ограда.

На около 200 м от мястото на инцидента обаче „недобросъвестен гражданин“ бил откраднал обслужваща метална врата. Според министър Лиляна Павлова са откраднати и три електрически стълба. Година по-късно тези недоглеждания костваха човешки живот.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *