Какво предизвиква потрепването на клепачите?

Потрепванията на клепачите, спазмите и тиковете са изключително неприятен и дразнещ проблем. Понякога това потрепване може да продължи с дни. Хората му придават мистично значение – носело нещастие, нещо опасно щяло да се случи, ако ти примигва десният клепач. Ако е левият – няма страшно!
Забравете тези глупости. Има си причини за поява на тремор на клепачите.

От какво най-често се причинява потрепване на клепачите:

– Стрес
– Умора
– Напрежение
– Кофеин
– На нервна почва
– Сухота в очите
– Хранителни смущения
– Алергични реакции

При почти всички изброени причинители на потрепване в клепачите няма опасност за здравето и живота. Случват се сравнително често и са предимно на нервна почва или причинени от определени вещества.
Ако проблемът продължава прекалено дълго, е добре все пак да се предприеме консултация с лекар, за да се изключат някои медицински състояния.

Стрес
Стресът е основният причинител на тремори на клепача. Обикновено той се появява по време на работа или при силно напрежение в дома и социалното обкръжение. От вглъбяване в решаването на сложни проблеми в семейството също могат да се появят неприятните потрепвания.

Кофеин
Кофеинът е друг чест причинител на тремори на клепача. Той действа директно на нервите и предизвиква неволните им спазми. Освен кафето тремори могат да предизвикат още шоколадът, безалкохолните напитки с кофеин, чаят. Злоупотребата с което и да е от тези лакомства може да раздразни лицевите нерви и да отключи продължителен спазъм.

Сухота в очите
Ако страдате от сухота в очите, това може да е предизвикало и раздразнение в околните тъкани. Така неприятното чувство е преминало и към нервните окончания в тази област. Ако вземете мерки и започнете да капете овлажняващи капки в очите, проблемът може и да отшуми бързо.

Алергии
При алергиите налице е алерген, който предизвиква съответните реакции в организма. В тези случаи потрепването на клепача е придружено с подуване, раздразнения, сърбеж, сълзене.
Антихистаминовите препарати ще ви спасят. Ако не,  консултирайте се с лекар.

Хранителни дефицити
Бедната на някои вещества диета може да повлияе зле на нервната система и да възпрепятства нормалното протичане на импулсите по нервната мрежа. Ето защо могат да се появят потрепвания, особено при дефицит на магнезий, който има голямо значение за добрата нервна проводимост./az-jenata.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *