Защо булката стои от лявата страна на младоженеца

На сватбата булката обикновено стои от лявата страна на младоженеца, но вероятно никога не сте се питали защо.
Тази традиция разбира се е идва от Запад, подобно на много други. Преди векове дясната ръка на мъжа е била водещата – ръката, с която той е държал меча си, левичарите са се срещали изключително рядко. Затова, ако се наложи мъжът да защити своята избраница, той би я хванал с лявата ръка, докато отблъсква нападателите с дясната.
А през средновековието имало много причини, поради които на младоженеца можело да му се наложи да се бие в сватбения си ден – много често момичетата били отвличани, защото семейството им не искало да ги даде на определен момък или мъж. Тази традиция води началото си от онези древни времена, когато за да се ожени, мъжът трябвало да си „улови“ булка.

Затова дясната ръка на младоженеца задължително трябвало да е свободна, в случай, че роднините на булката или някой друг кандидат за ръката й, решат да потърсят правата си в деня на тяхната сватба. Но разбира се, съществуват и някои изключения.
По време на еврейската церемония по бракосъчетаване булката обикновено е от дясната страна на младоженеца. Други изключения са западните военни и полицейски сватби, пише framar.
Ролята на кума също е свързана с тези традиции. На Запад той неслучайно се нарича „Най-добрия мъж“ (в буквален превод от английски – „Best Man“). Често младоженецът срещал съпротива от страна на семейството на булката, затова той взимал със себе си най-добрия (боеспособен) мъж, който да му помогне да се пребори за момичето. Същият най-добър мъж стоял до младоженеца и по време на сватбата, въоръжен и в бойна готовност, да защити брака на своя приятел.
Традицията с шаферките датира от още по-древни времена. През римската епоха обличали шаферките подобно на булката, за да объркат злите духове, които се опитвали да я отвлекат. Те също така трябвало да отблъскват неподходящите кандидати за ръката на момичето. Според друга традиция шаферките трябва да заблудят смъртните, които проклинат двойката – вероятно заради отхвърлено предложение за брак.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *