Учител даде на прокурор сайт, откраднал тестовете му за подготовка за матура по философия

Учителят по философия в Сатовча Калоян Шишков, който от 2 г. е пенсионер, иска прокуратурата да забрани на образователен сайт да печели от тестовете му за подготовка за матура, след като без знанието му и без разрешение са ги копирали от личния му сайт. През януари преподавателят с над 40 г. стаж пред дъската открил случайно свои въпросници в сайт за предоставяне на образователни услуги и материали, а на 12 февруари дори си платил с СМС 2,40 лв., за да реши теста си със своите въпроси, възмутен до дъното на душата си, че в правова държава, член на ЕС, всеки може да краде интелектуална собственост, както и когато си поиска.

Три дни по-късно К. Шишков подал жалба до главния прокурор С. Цацаров. „Вярно е, че в сайта ми не съм отбелязал изрично, че забранявам ползването с комерсиална цел на тестовите задачи, които съм качил за улеснение на децата, решили да се явяват на матура по философия, но то е логично, след като аз, авторът, не искам никакви пари и съм ги пуснал безплатно“, ядосва се учителят. Такава кражба е абсолютно неморална“, категоричен е Шишков и разкрива подробности за скандала. За да улесни учениците си в подготовката им за матура през 2009 г., той за първи път направил помагало за самостоятелна подготовка по философия. Открил редица пропуски и на следващата година нанесъл редакции, а тази година допълнил и за трети път коригирал тестовете, като допълнил разработки с пояснения и примерни есета на свои ученици, получили отлични оценки на зрелостен изпит по философия. В стремежа си максимално да е полезен на децата от СОУ – Сатовча, които са с афининет към философията, през 2011г. поместил 526 изпитни тестови задачи по психология, логика, етика, право и философия на училищния сайт.

„Статистиката от образователния сайт, присвоил си първия вариант на тестовете, ми е ясна: материалите по психология са били изтеглени 1666 пъти, по логика – 1792 пъти, по етика – 173 пъти, по право – 1436 пъти, и по философия – 1805 пъти, или общо 6872 изтегления на мои тестови задачи, за всяко от което е платено с СМС от 1,20 или 2,40лв“, изчислява учителят. След пенсионирането си той качил на своя сайт 1/3 от всички задачи, включени в последната редакция на помагалото си напълно безплатно и досега те са изтеглени 15 000 пъти.

„Не става въпрос за пари, а за морал. Правил съм тестовете, за да не ходят децата на прескъпи частни уроци, а да могат да се подготвят сами. В интернет има страшно много информация, в която учениците трудно се ориентират при подготовката за изпити и защото ученето не се състои в колекциониране на факти, а в осмисляне и разбиране на тази огромна информация, затова съм се постарал да им дам нужното в достъпна форма“, обясни философът.

Главна прокуратура препратила жалбата му на Софийска градска с резолюция за сигнал за извършено престапление по чл. 172 А, ал. а от Наказателния кодекс, за което се предвижда до 5 г. лишаване от свобода и глоба до 5000 лв. В началото на юли бях извикан за допълнителни пояснения за Софийска градска прокуратура в гоцеделчевското полицейско управление по подадената от мен жалба, но до момента няма реакция, а авторските ми материали продължават да се ползват от сайта нерегламентирано и без съгласието ми. Очаквах да ни извикат двете страни и да се споразумеем, а от сайта да престанат да ползват тестовете ми. Очевидно обаче няма кой да ги спре, но аз няма да се откажа. Ако се наложи, ще стигна до Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Не искам пари, а да се спазват моралните норми и етика! Искам да докажа, че това е престъпление. Адвокатите ме предупредиха, че съдебните процедури могат да отнемат страшно много време, но когато всички се примиряваме и никой не реагира, е най-страшно, значи че сме съгласни с нередностите“, категоричен е пенсионираният учител.

Тази година Калоян Шишков има шанс да се върне за кратко в училище чрез външно финансиране на ръководство на група за подготовка на зрелостници за матура, ако, разбира се, има желаещи. Свободното си време обичаният учител запълва със сайта си, който направил, за да пише за нещата, които го интересуват, както и с подготовка на кандидат-студенти, напълно безплатно. „Приемният тест за медицински сестри и акушерки в София, както и за помощник-фармацевти е по етика. Преди няколко дни едно дете ме почерпи кафе, приели го с отличен, това ме прави щастлив“, доволен е учителят от Сатовча с възрожденски дух и цяла купчина отличия за работата си, включително две министерски.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *