ДНЕС Е ПРАЗНИК! Имен ден празнуват…

Света Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на Oсманското робство в България. Ражда се в бедно семейство в село Слатина (в превод на гръцки език Хриси), Мъгленско. Злата има още три сестри.Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката и? донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.

Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото и? на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година. Българската православна църква почитат паметта и? на 18 октомври всяка година. Цариградската патриаршия както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието и? „Нов мартирологий“ на преп. Никодим Светогорец.

На някои от иконите си Светицата е изографисана в народна носия.

През 2009 г. по идея на историка Пл.Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина при председателството на Р.Манджукова учредява наградата „Българка на годината“ на името на Света Злата Мъгленска, която се обявява всяка година на 21 януари, пише блиц. За 2009 г. наградата е присъдена на Костадинка Кунева и Спаска Митрова.

Обичай: Лъскат се златните накити, за да носят здраве и късмет на притежателите си.

Значение: „златен“ или „душевно богат“ (славянски). Име пожелание детето да има „златна душа“.

Имен ден празнуват: Злата, Златка, Златина, Златко, Златин, Злати, Златьо, Златана, Златан, Златица, Златомира, Златомир, Златоцвета, Лукан, Лука, Луко, Лукана, Луша.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *