Македония пак се заяде: Гърция и България да се разберат от чия история крадат

Как така ние крадем, а гърците не крадат българската история, пише в днешния си брой македонския вестник. „Дневник“, като изтъква, че двете страни членки на ЕС не могат да се разберат чии са македонците. Българските държавни ръководители през последните два дни не реагираха на изявлението на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, че „Македония е гръцка“, направено на честване във Воден, пише вестникът.

Ежедневникът отбелязва, че мълчанието на властите в София на серия изявления на гръцки държавни представители за „гръцкия характер на Македония“, или че „кръстникът е избрал грешно име за Република Македония“ е станало вече традиция. Подобно отношение е учудващо, защото в българските политически, научни и други кръгове има единно мнение, че населението, което живее в Егейска Македония, е с български етнически характер, както и населението в Република Македония, за което се изнася тезата „един български народ в две държави“.

Българските функционери, особено актуалният президент Росен Плевнелиев, отбелязва „Дневник“, изискват Скопие да обяви, че краде от българската история. Изданието твърди, че на скорошна среща между Плевнелиев и Георге Иванов в Белград, българският президент поискал от колегата си от Скопие „да се спре с манипулацията и идеологизирането в македонската история“.

Източник: „Труд“

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *