Най-големите заблуди за здравето, в които вярваме

Често сами или с помощта на различни мними експерти се въвеждаме в самозаблуда. Понякога спорни факти набират такава популярност, че цели общества започват да им вярват. Това важи за всички сфери на живота, но най-често за новата световна мания – здравословния начин на живот. Представяме ви най-големите заблуди за здравето, в които всички вярваме.

Коремните преси ще ви помогнат да имате шест плочки на корема

Дори и години да опитвате да си създадете добре изглеждащ комплект 3х3 плочки на корема с коремни преси, най-много ще си докарате фрактура на гърба. Така мечтаният от всички вид на корема се постига с упражнения за изгаряне на мазнини и диета за по-тънък слой коремни мазнини. Истинските експерти препоръчват йога упражнения с топка за изпъкване на плочките на корема. Също така не забравяйте, че генетиката играе голяма роля за този външен вид и не всеки може да има комплект плочки като фотомоделите.

По-малко от 45 минути упражнение не си струва усилието

Всяко едно движение и усилие е по-добро от това да не предприемаме никакво. Последни изследвания показват, че дори и 10 минути усилени упражнения или 30 минути разходка са добри за здравето и поддържат кръвното налягане в здравословни нива.

Фокусирайки упражненията в една част на тялото, изгаряме повече мазнини

Въпреки че изглежда логично, изгарянето на мазнините просто не работи по този начин. Ако искаме да изгаряме мазнини равномерно, не трябва да съсредоточаваме упражненията в определена част на тялото.

Ехинацеята лекува настинка и скъсява периода на боледуване

Въпреки многото изследвания все още няма категорично доказателство, че ехинацеята има каквито и да е ефекти за подобряването на човешкото здраве.

Зеленият чай е здравословен, спомага за загуба на тегло и е пълен с антиоксиданти

Това твърдение е донякъде спорно. В действителност зеленият чай има гореспоеменатите свойства, но само ако напитката се прави от зелени листа. В действителност в повечето магазини се продават различни концентрати, прахчета, които са всичко друго, но не и здравословни. Също така при изсушаване листата губят около 70% от полезните си съставки.

Суперхраните са супер

Нови изследвания показват, че много от набедените за супер храни в действителност нямат почти никаква хранителна стойност и не могат да се сравняват с продуктите, на които служат за заместители. Употребата им обаче стана толкова голяма, че дори се стигна до там, че през 2015 година Европейският съюз забрани използването на термина супер храна върху опаковките, освен ако не се представи убедително изследване, което да доказва това твърдение.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *