Йеменка стана доктор по педагогика в ЮЗУ

Йеменката Асма Ахмед Абдулла Каншун, която е майка на 5 деца, стана доктор по педагогика на ЮЗУ „Н. Рилски“. За защитата на дисертационния й труд лично пристигна в Благоевград посланикът на Йемен в България Абдулразак. Той бе посрещнат от декана на Факултета по педагогика в ЮЗУ доц. д-р Тр. Попкочев и зам. декана доц. д-р Красимира Марулевска.

Посланикът определи Югозападния университет като крепост на знанието и разкри, че ЮЗУ е единственото висше училище в страната ни, в което се обучават йеменски граждани.

Любопитното е, че Асма, която е преподавател в университета в гр. Сана в Йемен, е третият докторант на Факултета по педагогика. Публичната защита, на която присъстваха много от преподавателите във факултета и гости, сред които и сънародникът на Асма – Фахед, второкурсник по психология в ЮЗУ, започна с представяне на докторантката от научния й ръководител проф. д.н. Йордан Колев.

В научния си труд на тема „Развитие на на девическото образование в Йемен след обединението /1990 г./” с обем от 292 стр. Асма анализира характеристиките и тенденциите на образованието в родината си, както и акценти от системата на българското образование.

„Практическото значение на резултатите от това научно изследване е, че с тях може да се допринесе за прецизиране на учебните планове и учебните програми на девическото образование в Йемен на всички образователни равнища”, каза докторантката.

В пълно единодушие журито гласува за присъждане на образователната и научна степен „доктор по педагогика” на Асма Каншун.

Посланик Ал-Амрани призна, че не се чувства достатъчно квалифициран, за да говори в присъствието на толкова именити учени, но изрази задоволството си, че Йемен има толкова образована и ерудирана жена в лицето на Асма.

„Исках да надграждам знанията си и да се развивам, имах много хубави спомени от студентските си години в България, затова 23 години след като завърших висшето си образование, продължих с докторантура”, сподели Асма.

Тя е майка на 5 деца, две от които родени в България, и щастлива баба. Асма призна, че след като вземе дипломата си от ЮЗУ, ще се прибере в Йемен, тъй като семейството й е там, но винаги ще разказва на децата и внуците си за Благоевград и изключителните преподаватели в ЮЗУ „Н. Рилски“.

След успешната защитата присъстващите си направиха обща снимка за спомен, която д-р Каншун сподели, че ще постави на видно място в дома си в Йемен.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *