Кметът К. Котев обсъди с лекари и съветници сливане на болниците в Петрич и Сандански

Кметът Кирил Котев запозна съветниците и част от завеждащ отделенията в болница „Свети Врач“ с плюсовете и минусите от бъдещото сливане на болниците в Сандански и Петрич. На срещата, която бе при закрити врати, кметът заяви:

„За да бъде осъществено бъдещо сливане на болниците, е задължително гласуване в Общинския съвет. Последната дума е на съветниците. Не искам да се създава напрежение сред населението. Да, има предложение за бъдещото сливане на болницата в Сандански с тази в Петрич заради проблем с кадрите и закриване на отделения поради натрупана финансова задлъжнялост. На фона на болницата в Петрич нашата в Сандански е в по-добро и стабилно състояние. Недостигът на кадри е не само в нашите болници, но и в цялата страна, а и в чужбина. Първата стъпка е да се поставят на масата плюсовете и минусите и да се вземе правилното решение. Не трябва да позволяваме общините Сандански и Петрич да останат без болнично заведение.

Не казвам, че след два месеца или след година болниците ще се слеят. Това е в бъдеще време. Но съм убеден, че Сандански не трябва да остава без болница, както и Петрич. Недостиг на лекари има в травматологията, в АГ отделението, в реанимацията. Младите лекари напуснаха страната, известна е причината. Останаха няколко кадърни млади лекари и трябва да работим в посока да запазим здравеопазването и то да е на едно добро ниво”, каза кметът К. Котев.

Управителят на болницата д-р Илия Тонев пристигна на срещата с част от завеждащ отделенията, сред тях д-р Маринова, завеждащ вътрешно отделение, д-р Алексиев и д-р Гацев, и двамата съветници в Общинския съвет. Ето какво каза д-р Ил. Тонев:

„При нас също водещ е проблемът с кадрите. Затова инициативата е да се работи в правилната посока и да се търси вариант в региона да има болница. Обединението на двете болници е правилно, това е стъпката, за да има здравеопазване, това е моето мнение. Поотделно няма как да се борим, за да съществуваме. Първата причина е демографският проблем, втората, по-сериозна, е липсата на кадри. Имаме проблем с лекарите и медицинските сестри. Трябва да се гледа в перспектива. Не трябва да позволяваме след 10 години районът да остане без кадри. Идеята, която предстои да бъде дебатирана в Общинския съвет в Петрич, е идея и на екип от Министерството на здравеопазването. Те имат опит в обединение на болници заради проблем с кадри и финансови проблеми”, заключи д-р Ил. Тонев.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *