300 литра боза изпиха на празника на резливата напитка, кметът Пламен Алексиев с призив: Правете повече деца да задминем Перник!

Единственият не само на Балканите, но и в света празник на бозата събра  жители и гости на Радомир. В събота малкото градче се превърна в столица на неповторимата сладко-кисела напитка. На стария площад възкръсна малката сладкарничка, в която поколения местни жители от миналия век се отбиваха да изпият малка боза за 6 ст. и баничка за 12. Бозаджии, облечени като предците им, черпеха гости и минувачи. Две красиви момичета, издокарани като градски моми от началото на ХХ век, събираха погледите, а младежи се надпреварваха да си направят селфи с тях.

На старата чаршия стопаните от района, както преди десетилетия, бяха подредили стоките си, върху пъстри черги грееха в червено низи със сухи чушки, кошници със зеленчуци, тикви, туршии, козе сирене, яйца от свободни кокошки, че дори и жива кокошка. Малчуган от Стефаново я продаваше и от време на време й даваше да клъвне жито. Мустакати мъже предлагаха домашни вино и ракия, а бозаджията Митко /в ролята се бе превъплътил актьорът Димитър Димитров/ с тъпан обикаляше сред множеството и приканваше всеки да си купи от стоките.

Единствена в света е и Статуята на бозаджията, изработена от гранит от скулптора радомирец проф. Евгений Кузманов.

Бозата за първи път в града е произведена още в края на 19-и век от албанеца Али Сербез. Находчиви радомирци много бързо усвоили занаята и тръгнали из страната с гюмове да продават напитката. Заради тежестта на гюма едната ръка на бозаджията била по-дълга ог другата, разказва се в шеговитата легенда. Дори се говорело, че заради голямото търсене ще бъде построен бозопровод от Радомир до София.

Кметът на Радомир Пламен Алексиев посрещна посланика на Косово Шпенд Калаба и съпругата му, и им разказа, че радомирци са усвоили занаята от албански бозаджии.

„Поздравления на всички, които припознаха празника. Аз се чувствам така, все едно ми е рожден ден. Прекрасно е, традицията ни сплотява и ни кара да се чувстваме добре и да общуваме. Нека хората да се обичат повече, да правят повече деца, защото ми се иска да надминем Перник по брой жители“, заяви видимо развълнуван Пламен Алексиев. Кметът си спомни, че в миналото редовно е закусвал в сладкарничката на пазара с боза и тулумби.

Сред гостите на тържеството бе и най-възрастният бозаджия от Радомир, 95-годишният Стоян Стоименов, майстор в някогашния „Наркооп“.

На централния площад шеф готвач Звездев с помощта на баба Василка от Друган приготви радомирска кавърма от 20 кг свинско месо, 10 кг сурова туршия и 10 кг праз.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *