Благоевградският адвокат Р. Бараков осъден във Франция: Не съм стъпвал в Париж и никога не съм имал фирма, данните ми са откраднати от мошеници

Благоевградският адвокат по граждански дела Рангел Милушев Бараков, син на бившия председател на Окръжен съд – Благоевград Милуш Бараков, от два месеца е в центъра на ада – на негово име има издадена европейска заповед за арест заради данъчни престъпления в особено големи размери, извършени спрямо Република Франция.

От края на август т.г. Бараков-младши е непрекъснато по съдилища и прокуратури, пише протести и обяснения, че няма нищо общо с престъплението, в което го обвиняват, праща официални писма, наема местни и френски адвокати, но до момента българските магистрати са на мнение, че няма как да не екстрадират Бараков във Франция, пък там той да се оправя както може.

Абсурдът започна на 10 декември 2013г., когато на домашния адрес на 37-годишния Рангел Бараков в Благоевград пристига препоръчано писмо от френското Министерство на правосъдието. Преводът на български установява, че това всъщност е съобщение за събиране, издадено от Регионална дирекция „Публични финанси“ на Ил дьо Франс и департамент Париж. Съгласно писмото Бараков, в качеството му на съдружник и управител на регистрираната във Франция фирма „Ле Експортатор ИДФ” ООД, дължи на френската хазна 619 841 евро глоба за „скрита дистрибуция на дружеството“.

Бараков решава, че някой си прави майтап с него, защото никога в живота си не е имал фирма, най-малкото понеже професията му на адвокат не му позволява това, никога не е стъпвал в Париж, не знае дума на френски и никога в живота си не е виждал 600 000 евро.

Тъй като в писмото все пак са написани 3-те му имена, адресът му в Благоевград и рождената дата, той прави възражение до френската дирекция, обяснявайки, че финансистите там нещо много сериозно са се заблудили. Седмици по-късно от дирекцията му отговарят, че може да получи подробна информация от Търговския съд в Париж.

Рангел Бараков пише и до Търговския съд на френската столица, откъдето разбира, че в мистериозната фирма, търгуваща с всякакви продукти, е съдружник заедно с Валентин Тодоров Иванов от гр. Варна. Самата фирма е основана през 2009 г. от Озой Ален Хенри и Гьокмен Мехмет – турци с френско гражданство, а година по-късно двамата българи купили 245-те й дружествени дяла от тях. От Франция му пращат и документи от промените във фирменото досие на ООД-то, където Бараков никъде не открива свой подпис, освен инициалите „Р.Б.”.

Нещата неочаквано загрубяват в края на август т.г., когато адвокатът придружава свой клиент в благоевградската полиция. След като свършват работа, един от полицаите го моли да остане, за да му покаже нещо. И му показва Европейската заповед за арест /ЕЗА/, издадена от Франция на негово име.

Оказва се, че ЕЗА е под № 030 и е издадена от Апелативен съд – град Париж на 15 юни 2016 г. В нея френската република настоява лицето Рангел Милушев Бараков, роден на 22 октомври 1979 г. в гр. Бургас, живял във Франция на адрес бул. „Бертие“ №3, с предполагаем адрес в Бургас, на бул. „Булаир“ №7, „да бъде задържано и предадено на съдебните власти с цел наказателно производство, изпълнение на присъда или на мярка за неотклонение“.

Самата присъда е от 13 март 2015 г., издадена от 11-и състав на Наказателен съд – Париж, пише в ЕЗА.

В документа се твърди още, че присъдата на благоевградския адвокат Бараков е за извършено престъпление през 2011-2013 г. като управител на дружество „Ле Експортатьор ИДФ“ ООД, което оглавил на 1 декември 2010 г. Следват и престъпленията му: не подписал декларациите, които се изискват по ДДС, не подписал декларация за печалби на дружеството, според която се изчислява дружественият данък, противопоставил се на данъчен контрол, като не отговарял на настоятелните търсения от Генералната дирекция на публичните финанси във Франция и така съзнателно избегнал да плати данъци на републиката.

В ЕЗА е посочено друго данъчно задължение на Бараков, различно от това на данъчните – според френската финансова полиция, която ги смятала по банкови извлечения на фирмата в банка Креди дю Нор, сметки на доставчици и фактури, общо Рангел Бараков бил укрил ДДС на стойност 243 991 евро и корпоративен данък в размер на 119 500 евро.

Според френските магистрати за настоящите данъчни престъпления тяхното законодателство предвижда до 5 г. затвор, те обаче били запознати с чистото съдебно минало на Р. Бараков, затова го осъдили само на 15 месеца ефективно.

Въпреки че знае професията на Бараков, благоевградският полицай му съобщава, че е принуден да го арестува. Адвокатът звъни веднага на съпругата си – уважаваната гинеколожка в благоевградската болница ПУЛС д-р Антоанета Баракова, и й разказва набързо, че са го арестували за данъчни престъпления. Лекарката на свой ред звъни на кумата си – адвокат Албина Анева, която в този момент е в Италия. Поради физическа невъзможност да поеме случая Анева го прехвърля на колегата си по кантора адвокат Атанас Малешевски.

Малешевски веднага пуска жалба до Районна прокуратура – Благоевград и заедно с обвинението започват независимо един от друг разследване на мистерията с европейската заповед за арест.

Оказва се, че Рангел Бараков действително е роден в Бургас по времето, когато баща му Милуш Бараков е бил председател на съда в Поморие, но е много малък, когато семейството пристига в Благоевград, поради което никога не е имал адресна регистрация в морския град, никога ОД на МВР – Бургас не му е издавало лични документи и всъщност посоченият в ЕЗА адрес е напълно измислен. Не могат да открият и българския „съдружник” на Бараков във френската фирма – такова лице на територията на страната ни просто не съществува.  

Проучванията във Франция на благоевградската прокуратура и двамата адвокати опират до абсурдните констатации, че Рангел Бараков е осъден, без да присъства на делото, както и без да му е назначен служебен защитник – нещо, което е невъзможно за български съд. Присъствали само прокурор, съдия и представител на Министерството на финансите. В ЕАЗ има дори груба грешка – авторът й, зам. прокурорът Ан Фурнеи, пише, че Бараков е търсен на някакъв френски адрес да дава обяснение по повдигнатото му обвинение 4 месеца след като вече е бил осъден от френските власти.

Благоевградската прокуратура по линията на международната правна помощ успява да открие, че при регистрацията на фирмата в Търговския регистър на Франция като баща на Рангел Бараков е посочен „Г-н Бараков Хюсеинов“, а майка му е написана „Г-жа Дъброва Наташа“.

От Търговския съд изпращат и копие от задграничния паспорт на името на Рангел Милушев Бараков, използван при промяната във фирмената регистрация. В него номерът на паспорта няма нищо общо с действителния международен паспорт, който благоевградският адвокат притежава, различни са датите на издаване, различни са последните 4 цифри от ЕГН-то, както и снимката – последната видимо е на съвсем друг човек.

В полза на Рангел Бараков, който е адвокат в Благоевградската адвокатска колегия от 18 януари 2008 г., има събрани многобройни писмени доказателства и декларации от уважавани благоевградчани. Например адвокатите му могат да докажат, че в деня, преди да му прехвърлят в Париж фирмата, той е бил на дело в София. Те са категорични, че данните на Рангел Бараков са откраднати от гражданските регистри в Бургас и в крайна сметка всеки български гражданин може да стане жертва на такава измама.

Озадачени са обаче от френското правосъдие, позволило си да осъди чужденец, без да му осигури елементарна правна защита и дори без да си направи труда да потърси потвърждение на фалшивите лични данни, адреси и снимки. Двамата още не могат да си обяснят как техният колега не бил открит за самото дело във Франция, където уж многократно го издирвали на някакви парижки адреси, а за заповедта за арест го намерили на домашния му адрес в Благоевград.

Миналата седмица председателят на Адвокатския съвет в Благоевград Иван Чолаков написа в полза на колегата си Бараков становище от името на всичките благоевградски адвокати, в което колегията застава твърдо зад невинността му. Набеденият за данъчен мошеник Рангел Бараков е охарактеризиран от колегите си като безспорен професионалист, притежаващ висока степен на колегиално отношение, спокойно поведение, зачитане на личното достойнство на останалите, високи морални качества и освен това има неопетнено съдебно минало.

„Адвокатският съвет в Благоевград изразява своето недоумение и възмущение от информацията за влязла в сила осъдителна присъда срещу нашия колега адвокат Бараков, с която му се приписва извършване на престъпление в Република Франция. Ние сме напълно убедени, че колегата Бараков не е извършил посочените в присъдата престъпления, тъй като познаваме неговото безукорно поведение. Разчитаме на българския съд да подходи изключително внимателно към фактите по делото и да не допусне безпричинно уронване на доброто име, професионалното име, чест и достойнство на един съвестен и всеотдаен български адвокат“, изразява надеждите си адвокат Чолаков.

Как стоят обаче нещата в българския съд?

По случая с Рангел Бараков има образувано по негов сигнал до ОД на МВР – Благоевград досъдебно производство №349 от 5 октомври 2015 г. на Окръжна следствена служба. От официално проведеното от А. Параулска разследване безспорно е установено, че е извършено документно престъпление, в което самият Бараков е жертва. На 26 юли 2016 г. нейният доклад постъпва в Районна прокуратура – Благоевград с мнение за прекратяване на производството, но междувременно в страната пристига Европейската заповед за арест и Рангел Бараков е задържан за 24 часа. На 5 август 2016 г. Окръжна прокуратура – Благоевград му налага мярка „забрана за напускане на пределите на България“. При обжалване на мярката следва масов отвод на благоевградските прокурори и делото е прехвърлено в Кюстендил. Там на 19 август окръжен съдия Галина Мухтийска прочита Европейската заповед за арест, установява, че тя „има всички реквизити по чл. 37 от ЕЗА“ и променя мярката на „подписка“.

На 24 август 2016 г. адвокат Рангел Бараков настоява да се възобнови производството срещу него и да бъде оправдан, тъй като няма нищо общо нито с Франция, нито с фирмата. Делото се гледа в Кюстендил и до момента 2 заседания са провалени, защото кюстендилските магистрати очакват оригинала на ЕЗА от френските власти. В сряда, на 26 октомври, е насрочено третото заседание в Окръжен съд – Кюстендил. Адвокатите на Бараков обаче са притеснени, че местната прокуратура натиска съдиите да вземат решение за екстрадицията на адвоката в Париж, тъй като по закон съдебните власти били длъжни да си сътрудничат.

По искане на благоевградските адвокати и тяхната колежка в Париж Изабел Тюлю делото срещу Бараков за данъчни престъпления е възобновено във френската столица и е насрочено за януари 2017 г., но френските власти настояват ЕЗА да бъде изпълнена незабавно от българските им колеги и осъденият благоевградски адвокат да дочака януарското заседание в ареста във Франция.

Видимо френското правосъдие е по-европейско от всяко друго в рамките на ЕС, защото само преди 2 дни германските съдии отказаха екстрадицията на турския гражданин Фарук Бекташ, който уби мотористите Таня и Бойко Бойкови край Драгоман, българският съд го пусна „под домашен арест“ и той избяга от страната. Българската прокуратура го обяви за международно издирване, мотористи от цялата страна организираха протести срещу пороците в съдебната ни система, но въпреки това Германия не намери основание да върне Бекташ в България, където да бъде осъден за кървавото престъпление.

Завчера на рождения си ден Рангел Бараков беше със съпругата си и трите им непълнолетни деца във Велинград, където семейството отиде с идеята да се откъсне малко от мрачните мисли за тази сряда. Според техни близки към всичките им притеснения за съдбата на Рангел се е прибавило още едно – това за баща му. От два месеца адвокат Милуш Бараков не е на себе си, психически направо е срутен и всичките му колеги се притесняват сериозно за състоянието му. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *