HP-p1-728×90 Refan

Разложки баби учиха испанци, италианци и португалци да точат гръчена баница

Доброволците от сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ в Разлог се докоснаха до българската кухня. Анабел и Рубен от Испания, Яники от Италия и Луис от Португалия надянаха българските носии, грабнаха точилките и се учиха да приготвят традиционна разложка гръчена (блага) баница. Потребителката от Дневен център Лидия Найденова ги въведе в кулинарните тайни на хубавото тесто и направи демонстрация как се точат корите. Младите чужденци се оказаха доста схватливи и сами направиха част от корите, като демонстрираха завидни умения. В края на кулинарния ден всички си хапнаха от вкусната баница, приготвена с общи усилия.

И за гостите, и за домакините срещата беше изключително емоционална и изпълнена с много смях и веселие. Младите доброволци не пропуснаха да благодарят на инициаторката на кулинарната среща – социалния работник Ани Тумбева. С голям ентусиазъм Анабел, Рубен, Яники и Луис приеха поканата и предизвикателството следващата седмица отново заедно с възрастните хора от Дневния център да приготвят традиционна баница с яйца и сирене. Баба Данче им обеща до срещата да им оплете по един чифт вълнени терлици, за да им бъде по-топло през зимата и да им припомнят за визитата в Разлог. 

Коментар с Facebook

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *