Живот без алкохол, ето какво се случва с тялото на жена

Млада съм, активна и обичам вечер да си сипвам по една чаша вино, която дегустирам, приготвяйки си вечеря. Един ден реших, че това ще ми бъде последната чаша за неопределено време. Вслушах се в това, което ми „каза“ тялото ми, което явно имаше нужда от прочистване.  Съзнателно си наложих нов режим, лишен от какъвто и да е алкохол. Спрях дори бирата и сайдъра, които нямат високо съдържание на алкохол. Няколко месеца по-късно, смея да твърдя, че промяната бе неочаквана, впечатляваща… приятна. Ето какво да очаквате, ако и вие решите да спрете спиртните напитки.  

Кожата се изчиства и подмладява. 
Алкохолът е диуретик, който не позволява задържането на вода в организма. Затова и хората, които редовно консумират алкохол, се отличават със суховата и бледа кожа. Ето защо отказът от него връща водата в клетките, в резултат на което лицето се прояснява и възвръща младежкия си и свеж вид. Добре хидратираната и почистена кожа понижава риска от кожни заболявания като розацея и екзема.

Сексът става по-приятен.
Няколко глътки алкохол могат да ви дадат чудесен тласък на самочувствието, но те също така намаляват нивата на тестостерон и увеличават тези на естрогена. Това от своя страна води до притъпяване чувствителността на нервните окончания, които влияят върху нивото на сексуалната възбуда.

Понижаване на теглото.
Aлкохолът е пълен с празни калории и захари, излишни за организма. Проучвания сочат, че дори умерената консумация на алкохол може да прибави към дневното ви меню още 400 калории отгоре. Редовната му консумация пречи на изгарянето на мазнините. Ето защо спирането на алкохола възвръща естествените процеси в организма, а оттам и стимулирането на добрия метаболизъм.

Мускулатурата заяква.
Алкохолът води до намаляване на физическата сила и до увреждане на мускулната тъкан. Консумацията му намалява усвояването на протеините с 20%. Последиците от това са нисък тонус и липса на енергия. Тялото е добре хидратирано. Няколко глътки алкохол забавят функциите на бъбреците и възможността им да реабсорбират водата, което води до загуба на течности, а оттам и до дехидратация на организма.

Подобрява съня. 
Докато вечерното питие позволява да заспите по-бързо, в същото време то води до смущаване дейността на петата фаза на сън, известна още като РЕМ-фаза (от англ. REM – Rapid Eye Movement, превод: бързо движение на очите) – фазата, в която спящият сънува. Нарушаването й води до сънливост, отслабване на паметта и концентрацията. 

Източник: Woman.hotnews.bg.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *