Сеизмолози: Гърция ще продължи да се тресе!

За трети път през последните девет дни Килкис бе разтърсен от земетресение с повече от 4 по скалата на Рихтер. Този феномен може да продължи дни и седмици, пише Български новини.

„Трябва да отбележим, че от 10 ноември в този район се констатира сеизмична последователност, която обаче не е притеснителна“, заяви професора по геофизика Костас Папазахос. „Този феномен може да продължи дни и седмици като не е изключено да има и ново земетресение от 3, 4 или 4,5 Рихтер, като това се смята за нормално. Районът не е сеизмичен и смятам, че ситуацията скоро ще се успокои“, допълни професора.

Междувременно директорът на института по геодинамика на Националната обсерватория на Атина Йоргос Дракос призова обществеността към запазване на спокойствие относно прогнозите за предстоящо земетресение в Гърция, дори 7 Рихтер направени от негови колеги сеизмолози. Той подчерта, че обществеността трябва да наблюдава само официалните органи, а не да слушат всеки сеизмолог, който изрязава лично мнение. Факт е, че последните години около Солун почти по един път в годината има земетресения със сила в рамките между 4 и 5 по Рихтер.

За северната част на страната, например, много по-опасни и рискови са земетресенията по Северноегейския ров, намиращ се точно под ръкавите на Халкидики, където преди две години имаше трус с магнитуд 6,9.

В района на Йонийските острови отдавна стават силни земетресения и там рисковете са по-големи, смятат гръцките сеизмолози. Всъщност голяма част от континентална Гърция е потенциална земетръсна зона и поради тази причина в страната са много строги разпоредбите при гражданското строителство. Контролът е постоянен, а санкциите – много високи за нарушаване на сеизмичните изисквания. Поради тази причини дори и при силни земетресения няма срутени сгради.

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *