Home-p1-728×90

Броколи – ценна храна за черния дроб

Кръстоцветните зеленчуци са известни със своите ползи за здравето. От данни на предишни проучвания става ясно, че те имат защитни свойства срещу развитието на карцином на гърдата, простата и дебелото черво. Ново проучване добавя към този списък и рака на черния дроб.

В съвремието ни хранителният режим на мнозина се състои от наситени мазнини и добавени захари, и двете от които се съхраняват в черния дроб и се преобразуват в телесни мазнини. Консумацията на подобен хранителен режим, както и наличието на прекомерни количества мазнини, се свързва с неалкохолна стеатоза на черния дроб. Това заболяване крие риск и от цироза и рак на черния дроб.

Макар че неалкохолната стеатоза на черния дроб обикновено не е свързана с определени признаци и симптоми, понякога може да се наблюдават такива. Те включват умора, болка в горната дясна част на корема и загуба на тегло. 

Настоящото проучване е проведено от изследователи от университета на Илинойс в САЩ. По време на предишни проучвания същият изследователски екип установява, че сулфорафанът се усвоява в най-голяма степен, когато броколите са нарязани или леко задушени. Сулфорафанът е съставката в броколите, която има противоракови свойства.

Броколите, заедно с карфиола и брюкселското зеле са от семейство Кръстоцветни, а от данните на предишни проучвания тези зеленчуци преустановяват натрупването на мазнини в черния дроб, като по този начин го защитават от развитие на неалкохолна стеатоза.

По време на лабораторното проучване се установява, че добавянето на броколи към хранителния режим води до редуциране на рака. 

Изследователите установяват, че консумацията на броколи понижава поемането на мазнини в черния дроб, което увеличава образуването на липиди.

Коментар с Facebook

Свързани новини

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *