Кметът на Гърмен не е предоставил график за настаняване във временни жилища

Кметът на Гърмен до момента не е предоставил на ДНСК график за настаняване във временни жилища на обитателите, чиито къщи подлежат на събаряне.

От кмета нееднократно е изискано да представи информация със срокове и график за временно настаняване в алтернативни жилища на обитателите на всички незаконни строежи на територията на местността Падарката в Гърмен, за да се определят дати за започване на принудителното им премахване. Това се казва позиция на ДНСК във връзка с незаконни постройки в общината, разпространена от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

До настоящия момент в ДНСК не е представен изисканият от кмета на община Гърмен график, което

Всичко това възпрепятства изпълнението на влезлите в сила заповеди за премахване на незаконните строежи, допълват от дирекцията.

В случая незаконните строежи може да са единствени притежавани жилища за обитаващите ги семейства, които са с постоянна адресна регистрация в община Гърмен. Осигуряването на адекватна социална услуга чрез предоставяне на жилища за временно настаняване е в компетентността на кмета на общината. В ДНСК е постъпила информация, че шест семейства са отказали от настаняване в социални жилища.

От органите на ДНСК са издадени общо 124 заповеди за премахване на незаконни строежи в местността. Всички заповеди за премахване са влезли в сила и подлежат на изпълнение.

Връчени са и покани за доброволно изпълнение. Незаконните строежи са опасни и реално застрашават живота и здравето на техните обитатели, сред които има малолетни и непълнолетни, се напомня в позицията. Тези постройки не отговарят на нормативните изисквания за „жилище“.

До момента са изпълнени 14 от издадените и влезли в сила заповеди за премахване, 18 преписки са изпратени за последващи действия на кмета на община Гърмен, за 92 незаконни строежи е приключила процедура по избор на изпълнител за принудително премахване. Напрежение възникна по-рано днес в Гърмен. До него се стигна след вчерашния протест на местните заради заразата от хепатит в ромската махала и организирания днес контрапротест от представители на партия „ДРОМ”. Те влязоха в сблъсък с жителите на общината при опита си да се срещнат с кмета.btv

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *