5 съвета за здрави очи през зимата

Също както косата и кожата, зимата може да навреди и на очите, ако не се полагат адекватни грижи за тях. За разлика от лятото, когато носим слънчеви очила за защита, много хора пропускат тези грижи през студената част на годината. Предлагаме няколко съвета, с чиято помощ могат да се ограничат вредните влияния на зимата върху очите…

1. Очила
Следва да защитим очите си със слънчеви очила или такива, които имат защитни стъкла, когато излизаме навън. Това е особено важно във ветровитите дни или докато практикуваме някакъв зимен спорт. 

2. Овлажнител на въздуха
Можем да помислим и за използване на овлажнител за въздуха в затворените помещения. Той помага не само за запазване на здравето и сияйния вид на кожата, но намалява и напрежението в очите, вследствие на сухия въздух. 
Тъй като овлажнителят поддържа влагата на въздуха, може да предотврати изсушаване на синусите. 

3. Супа
Важно е организмът да се поддържа хидратиран, а за целта следва да се приемат повече течности. Вместо постоянно да пием вода, можем да включим и консумацията на супа. Тя е идеалната зимна храна, тъй като едновременно ни загрява и хидратира. В допълнение – супата може да предпази и от сухота в очите.

4. Омега-3 мастни киселини
Повишеният прием на тези полезни мазнини стимулира формирането на сълзи в очите, като по този начин те остават овлажнени. Така се намалява рискът от изсушаването им, което е често срещано състояние през зимата. 

5. Капки за очи
Ако страдаме от сухота в очите, е препоръчително да използваме капки за очи, които са предписани от лекаря ни. Не бива да се употребяват такива, които се предлагат без рецепта, а ако се появят симптоми като сърбеж или зачервяване, които не отминават, следва да се консултираме с лекар.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *