Задържаха агент на ДАНС за три престъпления

Специализираното звено „Антикорупция“ на Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем и задържа агент на ДАНС за разгласяване на държавна тайна, измама и документно престъпление.

Разследваният Е. И. е началник на сектор в дирекцията „Контраразузнаване“.

Събрани са доказателства, че в периода април – август 2016 г. той е разгласил държавна тайна, като е предоставил информация на разпитан по дело свидетел за издирвателни и разузнавателни дейности на ДАНС, информация, че спрямо конкретни лица са използвани специални разузнавателни средства, както и информация за лица, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност срещу сигурността на страната. За това деяние прокурорите от СЗА са му предявили обвинение за престъпление по чл. 357, ал.1 от НК – за разгласяване на държавна тайна.

Е.И. е привлечен като обвиняем и за това, че в периода 17 май – 3 август т.г., при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, е подвел българския гражданин Р.А., че ще окаже съдействие на двама чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната ни, а за други двама чужденци – че е оказал съдействие за насрочване на по-ранна дата за провеждане на интервю в Министерството на правосъдието за придобиване на българско гражданство. С това Е.И. е причинил имотна вреда на четиримата чужди граждани общо в размер на 36 247 лв.

Е.И. е обвинен и в това, че е подбудил, склонил и улеснил неустановено до момента лице да преправи съдържанието наофициални документи – две лични карти, на които е придаден вид, че представляват официални документи на чужди граждани, постоянно пребиваващи в България, издадени от МВР.

Досъдебното производство е образувано по сигнал от ДАНС.

Двама прокурори от Специализирано звено „Антикорупция“ са изискали всички относими документи, разпитали са свидетели и са били извършени претърсвания и изземвания в жилището на агента и в служебното помещение, което ползва в сградата на ДАНС в София.

Е.И. е задържан за срок до 72 часа и предстои утре – 17 декември 2016 г., да се внесе искане в Софийския градски съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.btv

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *